Πλησιάζουν τις 100.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Πλησιάζουν τις 100.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε χρόνο, την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, η Αμερική γιόρτασε χθες την Ημέρα των Πεσόντων, τιμώντας τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους, καθώς ένας εντελώς διαφορετικός, μικροσκοπικός εχθρός, έχει ήδη προκαλέσει στις ΗΠΑ περισσότερες απώλειες από το άθροισμα των νεκρών στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ, σχεδόν διπλάσιους από τους πεσόντες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατέθεσε στεφάνι στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Αρλινγκτον και επρόκειτο να επισκεφθεί, στη συνέχεια, το ιστορικό Οχυρό Μακ Χένρι, στη Βαλτιμόρη, μια πόλη την οποία διεκτραγωδούσε, πρόσφατα, ως «αηδιαστική, γεμάτη αρουραίους και τρωκτικά». Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Μπέρναρντ Γιανγκ καυτηρίασε την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, καθώς οι Αρχές της πόλης εξακολουθούν να συνιστούν την τήρηση περιοριστικών μέτρων.

Καθώς τα θύματα της COVID-19 άγγιζαν τις 100.000, οι New York Times κυκλοφόρησαν την Κυριακή με ένα πρωτοσέλιδο που διεκδικεί μια θέση στην Ιστορία της πανδημίας και του Τύπου. Με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο, η εφημερίδα παρέθετε ενδεικτικά τα ονόματα 1.000 νεκρών, με δυο λόγια για τον καθένα. «Λάιλα Φένγουικ, 87 ετών, πρώτη μαύρη γυναίκα πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ… Τζόε Ντίφι, 62 ετών, Νάσβιλ, σταρ της μουσικής κάντρι που απέσπασε βραβείο Γκράμι». Ο υπότιτλος έγραφε: «Δεν είναι απλά ονόματα σε μια λίστα. Είναι οι άνθρωποί μας».

Την ίδια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να παίξει γκολφ στις εγκαταστάσεις του ομίλου του, στη Βιρτζίνια. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του κατευθυνόταν προς τη λέσχη του γκολφ, μικρή ομάδα διαδηλωτών τον αποδοκίμαζε. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επιμένοντας ότι τόσο τα νέα κρούσματα όσο και τα θύματα του ιού σε ημερήσια βάση βαίνουν μειούμενα. Στην ίδια συνέντευξη, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον ερευνητών του Columbia, οι οποίοι πρόσφατα εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί τουλάχιστον 36.000 ζωές αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. «Το Columbia είναι ένα φιλελεύθερο (αριστερό), αισχρό ίδρυμα», δήλωσε για το διάσημο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καθώς το Σαββατοκύριακο πριν από την Ημέρα των Πεσόντων σηματοδοτεί, παραδοσιακά, την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν σε πάρκα και πλαζ, όπου οι πολιτειακές αρχές το επέτρεπαν. Η δρ Ντέμπορα Μπερξ, συντονίστρια της ομάδας δράσης του Λευκού Οίκου κατά της COVID-19, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη σωρεία κρουσμάτων παραβίασης των προληπτικών μέτρων. Στην παραλία της Τάμπα, στη Φλόριντα, ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που οι Αρχές έκλεισαν τα πάρκινγκ για να σταματήσουν τη ροή λουομένων. Ανάλογες σκηνές έλαβαν χώρα στη Λίμνη Οζαρκ του Μιζούρι, όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα μπαρ και τα εστιατόρια του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή