Στη Βενεζουέλα το πρώτο ιρανικό τάνκερ με βενζίνη

Στη Βενεζουέλα το πρώτο ιρανικό τάνκερ με βενζίνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Εφτασε χθες σε λιμάνι κοντά στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, δίχως να έχει παρενοχληθεί από αμερικανικά πολεμικά πλοία, το πρώτο από τα πέντε συνολικά ιρανικά τάνκερ που μεταφέρουν στη λατινοαμερικανική χώρα ποσότητα βενζίνης που ισούται με 1.500 εκατ. βαρέλια. Η ποσότητα αυτή θα ανακουφίσει προσωρινά τους κατοίκους της χώρας από τη χρόνια έλλειψη βενζίνης, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με σκληρή απάντηση σε περίπτωση που παρενοχλήσουν τα τάνκερ, όπως είχε κάνει και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, το Σάββατο.

Πλήρης κατάρρευση

Μπορεί η άφιξη του πρώτου από τα πέντε ιρανικά τάνκερ να χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση Μαδούρο ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τον λαό του Ιράν, ωστόσο αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη της σχεδόν πλήρους κατάρρευσης της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Εφέτος η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έχει καταφέρει να παραγάγει μόλις το 10% των 1.300 εκατ. βαρελιών την ημέρα που έχει τη δυνατότητα να παράγει.

Αναλυτές αποδίδουν τη μειωμένη παραγωγή σε χρόνια διαφθορά που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, αλλά και στις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Η ποσότητα που μεταφέρουν τα πέντε ιρανικά τάνκερ, το τελευταίο εκ των οποίων βρίσκεται 3,5 ημέρες πίσω από το πρώτο, υπολογίζεται ότι επαρκεί για τον εφοδιασμό της Βενεζουέλας για δύο με τρεις εβδομάδες.

«Η Βενεζουέλα και το Ιράν θέλουν και οι δύο ειρήνη και έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται ελεύθερα», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό μήνυμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Αναφέρθηκε στις δύο χώρες ως «επαναστατικούς λαούς που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία». Το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι «αν αντιμετωπίσουν τα τάνκερ μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε αλλού προβλήματα που θα έχουν προκληθεί από τους Αμερικανούς, θα αντιμετωπίσουν και αυτοί προβλήματα».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει την πρόθεση να παρεμποδίσει τα ιρανικά τάνκερ, είχε δηλώσει απλώς ότι εξετάζει την κατάσταση. Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την πρωτοφανή στα ιστορικά δεδομένα αποστολή βενζίνης από το Ιράν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής μια ακόμη απόδειξη της κακοδιαχείρισης από πλευράς κυβέρνησης Μαδούρο.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν μέτρα κατά των ιρανικών τάνκερ, διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου και να απειλήσει αμερικανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή