Γ. Στουρνάρας: Να υλοποιηθεί άμεσα η «κακή» τράπεζα

Γ. Στουρνάρας: Να υλοποιηθεί άμεσα η «κακή» τράπεζα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη άμεσης αναζήτησης και ενεργοποίησης εργαλείων όπως η bad bank («κακή» τράπεζα), καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» κρίνεται ανεπαρκές, υπογράμμισε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η διατύπωση γνώμης για την ανανέωση, για επιπλέον έξι χρόνια, της θητείας του ως διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του παριστάμενου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού πως υπάρχει περιθώριο χρόνου για εκτίμηση της πορείας υλοποίησης του προαναφερθέντος σχεδίου.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας –του οποίου η δεύτερη θητεία εγκρίθηκε με 11 «υπέρ» από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, ένα «παρών» από το ΚΚΕ και επτά «κατά» από ΣΥΡΙΖΑ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25– ανέφερε πως θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί δανεισμός με χαμηλά επιτόκια.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” βεβαίως είναι υπαρκτό και συνεχίζεται, αλλά δεν αρκεί. Το έχω πει, το ξαναλέω και θέλω ο υπουργός (ενν. τον κ. Ζαββό) να το ακούσει. Πρέπει να έχουμε και άλλα εργαλεία. Εάν διαφωνώ σε κάτι με αυτό που λέει ο υπουργός, είναι να περιμένουμε και να δούμε. Εάν περιμένουμε να δούμε, έχει χαθεί το τρένο, διότι το περιθώριο που θα μας δοθεί είναι μικρό. Αρα, λοιπόν, εμείς θα προετοιμαστούμε από τώρα, θα το βάλουμε στο τραπέζι και ας αποφασίσει η κυβέρνηση. Οπως έκανα τότε, κάνω και τώρα. Πρέπει να πάμε μαζί να το διαπραγματευθούμε με την Ε.Ε., αλλάζουν πολλά πράγματα τώρα, είναι μεγάλη ευκαιρία. Ούτε και η bad bank αρκεί, είναι και άλλα».

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών έλεγε υπερασπιζόμενος το σχέδιο «Ηρακλής»: «Διαλέξαμε αυτό τον δρόμο και νομίζω συνεχίζει. Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε τι επίκειται να έρθει, ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν ξέρουμε άλλες πρωτοβουλίες ακόμα. Μπορεί να έχουμε κάποιες άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. Αν λοιπόν δούμε πώς εφαρμόζεται ο “Ηρακλής”, θα σκεφτούμε την κατάλληλη ώρα και οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς χρειάζονται».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προληπτικής γραμμής, με αφορμή την ανάδειξη εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της διαφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της περιόδου 2015-2019 και του διοικητού της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προληπτική γραμμή: δεν υπάρχει μνημόνιο. Η Ελλάδα είναι σε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν επρόκειτο να μας ζητούσαν τίποτα παραπάνω τότε απ’ ό,τι μας ζητούν τώρα και θα είχαμε το όφελος να είχαμε και επιτόκια 1,5%, όσο είχαμε τώρα, αντί για 4,5%, και έτσι να είχαμε και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και πολύ μικρότερο χρέος.

Δεν επρόκειτο να ζητηθεί τίποτα παραπάνω, ότι ήταν ένα παραπάνω μνημόνιο είναι μύθος. Σας λέω ότι και τώρα θα συμβουλεύσω την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM, δεν είναι μνημόνιο. Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε σταγόνα που μας δίνεται μηδενικού επιτοκίου».

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε έντονη επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στις κυβερνήσεις Τσίπρα, με τον ίδιο πάντως να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στο Ευρωσύστημα. Δεν μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Πείτε ότι δεν έμπαινα εγώ διοικητής και βάζατε εσείς έναν διοικητή της αρεσκείας σας. Πιστεύετε ότι θα έκανε διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι έκανα εγώ; Αν το έκανε, ενδεχομένως να μην ήμαστε στο ευρώ σήμερα».

Τέλος, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Στουρνάρας, αφού τόνισε πολλές φορές πως «πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει κανείς» και ότι «εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα εύρος προβλέψεων από μείον 4,5% έως μείον 9,5% φέτος. Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο μείον 6%. Για το 2021, προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 5,5%, περίπου. Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αλλάζουν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή