Νέα καταστήματα στο εξωτερικό σχεδιάζει η Coco-mat

Νέα καταστήματα στο εξωτερικό σχεδιάζει η Coco-mat

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση νέων καταστημάτων μέσα στον Ιούνιο σε Τόκιο, Ταϊπέι, Γιοχάνεσμπουργκ και Λωζάννη δρομολογεί η Coco-mat, με την αγορά να ανακτά αργά αλλά σταθερά τον βηματισμό της μετά το δίμηνης διάρκειας lockdown, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της. Η εταιρεία εμπορίας φυσικών προϊόντων ύπνου και εξοπλισμού ξενοδοχείων, που έχουν ιδρύσει ο Παύλος και ο Μιχάλης Ευμορφίδης, προχώρησε, πρόσφατα, στη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών για το 2018, βάσει των οποίων αυξάνονται τα μεικτά κέρδη, αλλά καταγράφεται μείωση των εσόδων και των λειτουργικών κερδών.

Ειδικότερα, το 2018 η Coco-mat εμφάνισε μείωση του κύκλου εργασιών από 19,4 εκατ. ευρώ σε 18,1 εκατ. ευρώ, με την πτώση του 6,5% να αποδίδεται στις μειωμένες πωλήσεις σε πελάτες εξωτερικού. Το μείγμα των πωλήσεων προς την Ελλάδα ανήλθε σε 67%, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό περιορίστηκε στο 24% και σε τρίτες χώρες σε 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) του 2018 διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από περίπου 2 εκατ. ευρώ το 2017, οι καθαρές ζημίες περιορίστηκαν σε 384,6 χιλ. ευρώ από 403 χιλ. ευρώ, κι ενισχύθηκαν, σε ποσοστό 7,5%, τα μεικτά κέρδη σε 8,9 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ. Από την Coco-mat αποδίδουν τη μείωση του τζίρου και της λειτουργικής κερδοφορίας στην αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης το 2018, λόγω της συμπλήρωσης 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας.  Η Coco-mat εμφανίζει συνολικό μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της τάξεως των 27,9 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ομολογιακό δάνειο ύψους 22,5 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς (ύστερα από την αναδιάρθρωση του δανεισμού), και ποσό ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά ομολογιακό δάνειο με τη μητρική εταιρεία Coco-mat Holdings Ltd.

Στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους στοιχεία σχετικά με την εύλογη αξία, ύψους 18 εκατ. ευρώ, του εταιρικού σήματος, και ως εκ τούτου διατηρούν επιφύλαξη για την ορθή αποτίμησή του και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα του 2018 προηγούμενων χρήσεων και στα ίδια κεφάλαια της Coco-mat. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν από την εταιρεία, ο έλεγχος απομείωσης της αξίας του σήματος πραγματοποιήθηκε το 2019, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εν λόγω χρονιάς. Οσον αφορά τα μεγέθη του 2019, αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η οποία το 2018 επένδυσε περίπου 4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μετοχών πέντε εταιρειών σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Και τα στοιχεία αυτά της αξίας κτήσης των μετοχών των εν λόγω εταιρειών δεν τέθηκαν υπόψη των ορκωτών, όπως αναφέρεται στις σχετικές παρατηρήσεις της οικονομικής έκθεσης του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή