Στο κέντρο του Πειραιά ανοίγει τον Οκτώβριο το πρώτο μικρό ΙΚΕΑ

Στο κέντρο του Πειραιά ανοίγει τον Οκτώβριο το πρώτο μικρό ΙΚΕΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, στην οδό Δημητρίου Γούναρη, θα βρίσκεται από τον ερχόμενο Οκτώβριο το πρώτο μικρό ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η δοκιμή που είχε κάνει δύο χρόνια πριν ο όμιλος Φουρλή, λειτουργώντας για μερικούς μόνο μήνες ένα μικρό κατάστημα ΙΚΕΑ μερικά τετράγωνα πιο πέρα, στην οδό Φίλωνος, ήταν επιτυχημένη.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πειραιάς, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θα προστεθεί στις πόλεις εκείνες στις οποίες τα δύο τελευταία χρόνια αναπτύσσονται μικρότερα καταστήματα ΙΚΕΑ, προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες των καταναλωτών που επιθυμούν να αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις και τις μακρινές αποστάσεις.

Η επιλογή του Πειραιά, άλλωστε, σχετίζεται με τις καταναλωτικές συνήθειες που έχουν οι κάτοικοί του. «Οι κάτοικοι του Πειραιά δεν φεύγουν εύκολα από την πόλη τους για να κάνουν τις αγορές τους αλλού. Δεν επισκέπτονταν ούτε το κατάστημα ΙΚΕΑ επί της λεωφόρου Κηφισού, που βρίσκεται στο ύψος του Αιγάλεω, θεωρώντας ότι είναι μακριά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» αρμόδια πηγή. Το πρώτο «μικρό» ΙΚΕΑ, ΙΚΕΑ πόλης, θα έχει εμβαδό 2.000 τ.μ., έναντι 25.000 τ.μ. που είναι συνήθως τα μεγάλα, τα κλασικά καταστήματα ΙΚΕΑ, και πρόκειται για επένδυση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Το κατάστημα θα εκτείνεται σε τρεις ορόφους και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πάνω από 1.000 κωδικούς προϊόντων, με τον χώρο να λειτουργεί κυρίως ως εκθετήριο. Με άλλα λόγια, οι πελάτες θα μπορούν να πάρουν και απευθείας κάποια προϊόντα, κυρίως από το τμήμα οικιακού εξοπλισμού που θα λειτουργεί, και να παραγγέλνουν τα πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα που σήμερα συχνά τα παίρνουν απευθείας όταν επισκέπτονται τα μεγάλα ΙΚΕΑ.

Επίσης, εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα βρίσκονται καθημερινά στο κέντρο σχεδιασμού για να βοηθούν τους πελάτες να σχεδιάσουν χώρους, όπως η κουζίνα, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις. Στο κατάστημα του Πειραιά θα υπάρχει και εστιατόριο, στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να φάνε τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια, καθώς και επιλογές από σαλάτες και άλλα προϊόντα τροφίμων ΙΚΕΑ, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργεί take away καφέ.

Υπενθυμίζεται ότι, έναν μήνα πριν από τη θέση σε λειτουργία του πρώτου ΙΚΕΑ πόλης στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει λειτουργήσει –βάσει του χρονοδιαγράμματος του ομίλου Φουρλή– το μεσαίο ΙΚΕΑ, 8.000 τ.μ., στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το οποίο θα αντικαταστήσει το κατάστημα pick-up point που υπάρχει εκεί. Το πλάνο ανάπτυξης που είχε ο όμιλος Φουρλή –τουλάχιστον πριν από την πανδημία του κορωνοϊού– προέβλεπε την ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία, στις τρεις χώρες που αναπτύσσει το σήμα ΙΚΕΑ ο όμιλος Φουρλή (Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο), πέντε καταστημάτων ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους (5.000 τ.μ.-12.000 τ.μ.) και 10 μικρού μεγέθους (1.000 τ.μ.-2.000 τ.μ.).

Η πρακτική των μικρών καταστημάτων – εκθετηρίων εντός του αστικού ιστού εφαρμόζεται από την ΙΚΕΑ ήδη από το 2018 σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο έχει ανοίξει μικρό ΙΚΕΑ (ΙΚΕΑ Planning Studio) με προϊόντα που αφορούν την κρεβατοκάμαρα και την κουζίνα, ενώ την άνοιξη του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει μικρό ΙΚΕΑ στο Χάμερσμιθ του δυτικού Λονδίνου. Καταστήματα πόλης, που αφορούν όμως συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού, υπάρχουν επίσης στη Μαδρίτη και στη Στοκχόλμη.

Κατάστημα τύπου planning studio λειτουργεί επίσης από πέρυσι στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ενώ κατάστημα πόλης έχει ανοίξει από πέρυσι στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή