Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προσχηματικά επιχειρήματα των «αρνητών» των μικροτσίπ.

Όλη αυτή η πρεμούρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μού φαινόταν, ανέκαθεν, κάπως υπερβολική. Όχι επειδή δεν είναι ένα πραγματικό ζήτημα, αλλά επειδή είμαι πεπεισμένος πλέον ότι έχει ανεπίστροφη φορά.

Μας έχουν ντρεσάρει άλλωστε τόσο καλά τα social media, που ανταλλάσσουμε με άνεση και το τελευταίο ψήγμα ιδιωτικότητας, αν πρόκειται να στιλβώσουμε το μιντιακό «Εγώ» μας.

Έτσι, θεωρώ απαράδεκτα πρόχειρη και τσαπατσούλικα διατυπωμένη την άποψη «εγώ δεν τσιπάρω το σκύλο μου, γιατί παραβιάζονται τα προσωπικά μου δεδομένα». Για το κράτος, ο σκύλος σου είναι ένα περιουσιακό στοιχείο – μη γελιέσαι, τα φιλοζωικά αισθήματα των δημοσίων λειτουργών, όπου αυτά υπάρχουν, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Και ως τέτοιο, έχει δικαίωμα να το καταγράφει σε μια βάση δεδομένων. Αλλά, ακόμα κι αν δεν είχε, οι φιλόζωοι, όλοι οι φιλόζωοι, θα έπρεπε να το απαιτούν!

Γιατί τα τσιπαρισμένα ζώα ιχνηλατούνται ευκολότερα. Το ίδιο και οι ασυνείδητοι που τα εγκαταλείπουν.

Και επειδή αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι, το αντεπιχείρημα των «αντιτσιπαριστών» μετατοπίστηκε τελευταία. Το νέο αφήγημα είναι «δεν έχουμε λεφτά». Σε αυτό το αφήγημα απαντά ξεκάθαρα ο Δήμος Αθηναίων στο διευκρινιστικό ερώτημα-παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Ελπίζω, στο άμεσο μέλλον, και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της επικράτειας.

«Κατόπιν επικοινωνίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με τους αρμόδιους στον Δήμο Αθηναίων, υπήρξε διευκρίνιση ώστε να τηρηθεί η σύννομη διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται στον ν. 4039/2012 και στον

ν. 4235/2014.

»Πιο συγκεκριμένα: Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας), οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας.

»Ο Δήμος Αθηναίων σημαίνει ηλεκτρονικά τα αδέσποτα που διαβιούν εντός των ορίων του, τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου, και το ίδιο θα πράξει όσον αφορά τα δεσποζόμενα, τηρώντας απαρέγκλιτα όσα ορίζει η δεύτερη παράγραφος του παραπάνω Άρθρου σχετικά».

Αναλυτικά η διευκρίνιση, όπως έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr/node/34852

Στην περίπτωση που κάποιος δεν ανήκει σε μία από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα αναλάβει το κόστος. Είναι ένα κόστος κλασματικό, σε σχέση με τη συνολική δαπάνη συντήρησης ενός σκύλου στα 10-15 χρόνια της ζωής του (έχω γράψει πολλές φορές ότι είναι ένα ακριβό «σπορ»). Και αν αποδειχθεί χρήσιμο, θα καταλάβει γιατί έπρεπε να βάλει εξαρχής το χέρι στην τσέπη γι’ αυτά τα 30 ευρώ, χωρίς πολλές γκρίνιες. Αρκεί να θέλει κανείς να… ζυμώσει. Είναι γνωστή η παροιμία σε όλους. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή