Μια Ελληνίδα στο Κογκρέσο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν προσπάθειες ενδυνάμωσης συμμαχιών και συνεργασιών με ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, μια παράμετρος που παραμένει σημαντική είναι ο απόδημος Ελληνισμός.

Οσο πιο ισχυρή είναι η φωνή του στις πολιτικές διεργασίες σημαντικών χωρών, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά του να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η επισήμανση γίνεται με αφορμή το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ισχύς της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στο Κογκρέσο, μετά την απόφαση της κοινωνικής επιδημιολόγου Ναταλίας Λινού να θέσει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η καταξιωμένη επιστήμων –εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ– θα ανακοινώσει σήμερα επίσημα την υποψηφιότητά της για το δημοκρατικό χρίσμα στην τέταρτη εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για την ελληνορθόδοξη κοινότητα καθώς εκεί βρίσκονται το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε βουλευτές ελληνικής καταγωγής: οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνης, Τσάρλι Κριστ, Κρις Πάπας και Ντίνα Τάιτους, και ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης.

Εάν τον Νοέμβριο επανεκλεγούν όλοι, κάτι αρκετά πιθανό, και καταφέρει να εκλεγεί η Ναταλία Λινού, ο Ελληνισμός θα διαθέτει πλέον έξι μέλη στη Βουλή της σημαντικότερης χώρας του κόσμου.

Γεννημένη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, η Λινού διεκδικεί την έδρα που άφησε ο Τζόι Κένεντι, εγγονός του δολοφονημένου Ρόμπερτ Κένεντι, για να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία.

Το σκηνικό δεν είναι εύκολο. Την έδρα διεκδικούν και άλλοι υποψήφιοι από αντικρουόμενα ρεύματα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, που καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα από μετριοπαθείς μέχρι ριζοσπάστες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ συντηρητικών και φιλελευθέρων, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ή, ακόμη, και μεταξύ της μιας ή της άλλης πτέρυγας στο εσωτερικό των κομμάτων στις ΗΠΑ έχουν τη δική τους σημασία, αλλά σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου και την ενδυνάμωση της γέφυρας μεταξύ Αμερικής και Ελληνισμού, κάθε ελληνική φωνή στο Κογκρέσο είναι σημαντική και χρήσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή