Σουηδία: Μη αποδεκτό το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη

Σουηδία: Μη αποδεκτό το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επερχόμενη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ανέδειξε με δηλώσεις την πριν λίγη ώρα στο Bloomberg TV η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Η κ. Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα στηρίξει τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο στην παρούσα μορφή της. «Θα υποστηρίξουμε κάποιας μορφής Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει και από τη δική μας οπτική πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικό τόσο σχετικά με το μέγεθος όσο και σχετικά με τους όρους», είπε η Σουηδή υπουργός.

Η Σουηδία είναι μία από τους «φειδωλούς 4», μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία. Οι χώρες αυτές, αλλά και η Φινλανδία, έχουν πάρει θέση κατά της πρότασης να δοθούν οι πόροι του Ταμείου ως επιχορηγήσεις (αντί δανείων) και έχουν ταχθεί κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους που ισχυρίζονται ότι συνεπάγεται η γαλλογερμανική πρόταση.

Από την πλευρά της, η Αυστρία, που τοποθετήθηκε πρώτη (μέσω tweet στα αγγλικά του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς) κατά της γαλλογερμανικής πρότασης την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδότησε χθες μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό. Μιλώντας νωρίτερα στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλίμελ είπε ότι η Βιέννη δεν διαφωνεί να δοθεί μέρος των κονδυλίων ως επιχορηγήσεις. Σε ερώτηση αν θα μπορούσε η πλειονότητα των πόρων να δοθεί με αυτόν τον τρόπο, απάντησε: «Αυτό που δεν θέλουμε είναι να αποτελείται μόνο από επιχορηγήσεις και να αποτελέσει το έναυσμα για αμοιβαιοποίηση του χρέους».  

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι ο στόχος είναι να καταλήξουν τα 27 κράτη-μέλη σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής (που υπάρχει το ενδεχόμενο να λάβει χώρα με φυσική παρουσία) στις 18 Ιουνίου. «Η ημερομηνία αυτή έχει αναδειχθεί γιατί όλοι νιώθουμε την επείγουσα φύση της κατάστασης», είπε ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος, αναφέροντας ότι οι μισοί υπουργοί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή