Επιστροφή στην κανονικότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλουμε να μιλούν τα έργα μας και όχι τα λόγια μας και να κρινόμαστε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και όχι για τις εξαγγελίες μας». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, περικλείει όχι μόνο το βασικό περιεχόμενο αυτής καθαυτής της επίσκεψης, αλλά εν γένει τη φιλοσοφία του πρωθυπουργού για την επόμενη, μετά COVID-19 εποχή. Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, εκτός Αθηνών, είχε και αυτή τη σημειολογία. Την επιστροφή, δηλαδή, στην κανονικότητα και τον συμβολισμό πως η κυβερνητική στόχευση επιστρέφει εκεί όπου είχε μείνει πριν από την πανδημία: στην ανάπτυξη. 

Η άνοδος στη Θεσσαλονίκη και οι πολλές συναντήσεις του πρωθυπουργού είχαν, όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «ουσιαστικό περιεχόμενο» και παραγωγικές συνομιλίες με τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς της πόλης. Η αρχή έγινε με τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στο νέο κτίριο της περιφέρειας. Ο πρωθυπουργός τόνισε κατά τη συνομιλία του με τον περιφερειάρχη πως βασικός στόχος του είναι να παρακολουθήσει την πρόοδο στα έργα αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, «αφού το πρόγραμμα δράσεων της κυβέρνησης παραμένει ενεργό παρά την πανδημία COVID-19». Οπως τόνισε, επιδίωξή του είναι η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί και η κυβέρνηση να κριθεί από τα πεπραγμένα της. Λίγο μετά, κατά το τετ α τετ που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «επανερχόμαστε στον πυρήνα του σχεδίου μας, που δεν είναι άλλος από μια αναπτυξιακή έκρηξη, στηριζόμενη σε επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, όπως εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τον δήμαρχο για τη συμβολή τους κατά την πανδημία, χωρίς την οποία «δεν θα είχε επιτευχθεί η εξαιρετική επίδοση της χώρας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τουρισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των οδικών εισροών στη Βόρεια Ελλάδα από βαλκανικές χώρες. Λίγο αργότερα, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους φορέων της πόλης, ανακοίνωσε πως οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Είναι μια εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Στην ίδια συνάντηση αναφέρθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2023.

Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, συζήτησε επίσης με τους επικεφαλής του Τhess INTEC (Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης) και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας για τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, που θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης σημαντικών επιχειρήσεων, ταλέντων και Ελλήνων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία», όπου ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ αποτελείται πλέον από 350 λεωφορεία, ενώ σχεδιάζεται η απόκτηση ακόμα 180 οχημάτων με νέο διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος για κυκλοφορία 500 λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη σε βάθος δώδεκα μηνών, όπως προέβλεπε το κυβερνητικό σχέδιο.

Tέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία COVID-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή