«Καμπανάκι» για τους καπνιστές

«Καμπανάκι» για τους καπνιστές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι και οι καπνιστές μπορούν να συμπεριληφθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, καταλήγουν οι ειδικοί πνευμονολόγοι. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι νυν καπνιστές νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω της νόσου από τους μη καπνιστές. Το δε κάπνισμα συνδέεται με τη νόσο με πολλούς τρόπους: βλάπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα, αυξάνει τις «πύλες εισόδου» του ιού στον oργανισμό, ενώ είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για νοσήματα όπως ΧΑΠ και στεφανιαία νόσο που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση.

Αυτά ανέφεραν, χθες, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου με αφορμή την 31η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κατά του Καπνίσματος, η οποία εφέτος βρίσκει τον πλανήτη στη δίνη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, τα στοιχεία μέχρι τώρα από αξιόπιστες μελέτες που έχουν γίνει, συνηγορούν στο ότι το κάπνισμα επηρεάζει στην αρνητική έκβαση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα. Μεταξύ άλλων παρεμποδίζει τη βλεννοκροσωτή λειτουργία του και επομένως την κάθαρση εισπνεόμενων σωματιδίων, ενώ προάγει την προσκόλληση βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών. Επιπλέον, οι καπνιστές φαίνεται να έχουν αυξημένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 που αποτελεί την «πόρτα» για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

Η κ. Κατσαούνου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τις περιπτώσεις νοσηλείας 8.910 ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν το διάστημα από 20 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020 σε 169 νοσοκομεία Ασίας, Ευρώπης, και Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την οποία, το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας που σχετίστηκε με την κατάληξη των ασθενών. Ειδικότερα, οι καπνιστές ασθενείς φάνηκε να έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορωνοϊό, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Στους πρώτους δύο παράγοντες κινδύνου βρέθηκαν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η στεφανιαία νόσος, παθήσεις στην εκδήλωση των οποίων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κάπνισμα. Κάποια πρώτα αποτελέσματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στην Αθήνα έδειξαν ότι το 48% είναι νυν ή πρώην καπνιστές.

Και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ΕΠΕ και συγκεκριμένα οι Μιχάλης Τουμπής, Παρασκευή Αγυροπούλου-Πατάκα, Μάρθα Ανδρίτσου και Ιωάννα Μητρούσκα, τόνισαν την αξία διακοπής του καπνίσματος και εν όψει ενός δεύτερου κύματος τη επιδημίας, με δεδομένο ότι τα θετικά αποτελέσματα της διακοπής ξεκινούν αμέσως.
Προστασία των νέων

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος εστιάζει στην προστασία των νέων. Οπως ανέφερε η κ. Ιωάννα Μητρούσκα, το φετινό μήνυμα είναι η προστασία των νέων και των εφήβων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας που σχετίζεται με τον καπνό και με δεδομένο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των καπνιστών ξεκίνησαν τη συνήθεια αυτή συστηματικά ή και περιστασιακά πριν τελειώσουν το Λύκειο. Σύμφωνα με την κ. Μητρούσκα, ο ΠΟρΥ προτρέπει τους ειδικούς να αποκαλύψουν τα μέσα που χρησιμοποιεί η καπνοβιομηχανία για την προσέλκυση νέων στο κάπνισμα και τα οποία αφορούν κυρίως τη δημιουργία πιο «ελκυστικών» προϊόντων (γεύση, σχεδιασμός) και την πιo εύκολη πρόσβαση των νέων σε αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή