«Ομηρος» του Κάμινγκς ο Μπόρις Τζόνσον

«Ομηρος» του Κάμινγκς ο Μπόρις Τζόνσον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απόλυτη εξάρτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τον επικεφαλής των συμβούλων του, Ντόμινικ Κάμινγκς, κατέδειξε η υπόθεση της κατ’ επανάληψη παραβίασης της καραντίνας από τον Κάμινγκς, την ώρα που ο ίδιος, η σύζυγός του και το παιδί τους είχαν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι εξηγήσεις που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Κάμινγκς μάλλον εξόργισαν περισσότερο, παρά εξευμένισαν τη βρετανική κοινή γνώμη, αν κρίνει κανείς από δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το ποσοστό όσων ζητούν την παραίτησή του. Εξίσου θυελλώδεις ήταν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Τόρις με τον αναπληρωτή υπουργό για τη Σκωτία Ντάγκλας Ρος να υποβάλει την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «γελοιοποίηση των κανόνων», όπως έγραψε στη σχετική επιστολή του.

Το 59% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση ζητεί την παραίτηση του Κάμινγκς, (το αντίστοιχο ποσοστό το Σαββατοκύριακο ήταν 52%), ενώ το 71% υποστηρίζει ότι οι πράξεις του συνιστούν παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ο Κάμινγκς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι επισκέφθηκε το δημοφιλές θέρετρο Μπάρναρ Κασλ την ημέρα των γενεθλίων της συζύγου του για να ελέγξει αν η όρασή του λειτουργούσε σωστά, ή είχε υποστεί βλάβη από την ασθένεια. Ο Κάμινγκς υποστήριξε επίσης ότι όχι μόνο δεν είχε συστήσει στον Βρετανό πρωθυπουργό να ακολουθήσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», αλλά ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πέρυσι για τους κινδύνους από πανδημίες κορωνοϊών. Ειδικοί που εξέτασαν τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του διαπίστωσαν ότι η ανάρτηση έγινε μόλις στις 14 Απριλίου 2020.

Ενώ οι επιστολές προς τα βουλευτικά γραφεία για το θέμα του Κάμινγκς εξακολουθούν να πέφτουν βροχή, η κυβέρνηση υποστηρίζει τον επικεφαλής των πρωθυπουργικών συμβούλων, με τον υπουργό Προεδρίας, Μάικλ Γκόουβ, να εξαίρει την «εντιμότητα» του Κάμινγκς. Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει η είδηση ότι πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δεν επισκέφθηκε την 96 ετών μητέρα του στον οίκο ευγηρίας στον οποίο άφησε την τελευταία της πνοή, καθότι βρισκόταν σε ισχύ απαγόρευση επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή