Ανοιγμα συνόρων σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

Ανοιγμα συνόρων σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από τις 29 Ιουνίου και να επιτρέψει τα τουριστικά ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει από τις 15 Ιουνίου τα τουριστικά ταξίδια προς τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και προς Βρετανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λίχτενσταϊν εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η Ισπανία, η οποία θα αρχίσει να δέχεται τουρίστες από την 1η Ιουλίου επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων, ενώ η Ιταλία υποστηρίζει το κοινό άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και ο ομόλογός του του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με κοινή ανακοίνωση τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των συνόρων στη Ζώνη Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πιέζουν και πάλι την καγκελάριο για ταχύτερη χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας COVID-19, καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 2009, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 374.000, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια ολόκληρης της κρίσης του 2008-09. Σύμφωνα με την Bild, από τις 29 Ιουνίου το ανώτατο όριο για συναθροίσεις θα είναι 10 άτομα και δεν θα υφίσταται περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών σε οικίες υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επαρκής χώρος ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η καγκελάριος Μέρκελ τάσσεται υπέρ πιο επιφυλακτικής στάσης και έχει προειδοποιήσει για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή