Το επιτυχημένο σχέδιο της Δανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Το επιτυχημένο σχέδιο της Δανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιαμφισβήτητα επιτυχής ήταν η προσέγγιση της Δανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και του οικονομικού της αντικτύπου. Οπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η οικονομία της θα συρρικνωθεί αναπόφευκτα όπως και όλων των χωρών, καθώς θα πληρώσει το τίμημα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η συρρίκνωσή της θα είναι, όμως, σαφώς μικρότερη από εκείνη που θα γνωρίσει το ΑΕΠ της γειτονικής Σουηδίας, μολονότι η σουηδική κυβέρνηση επέλεξε την αμφιλεγόμενη και όπως απεδείχθη άσκοπα επιβλαβή τακτική να δώσει προτεραιότητα στην οικονομία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των Σουηδών. Και επιπλέον η συρρίκνωση της δανικής οικονομίας θα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg προτού ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών στην Κοπεγχάγη, το ΑΕΠ της Δανίας θα μειωθεί κατά 5,3% φέτος. Η Δανία έσπευσε να αναστείλει κάθε οικονομική δραστηριότητα νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επέσπευσε εξίσου, όμως, και την αντίστροφη πορεία καθώς έχει αρχίσει να ανακαλεί τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης από τον προηγούμενο μήνα και από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι επιβραδυνόταν ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού. Μέχρι τη Δευτέρα η Δανία έχει καταγράψει 563 θανάτους από κορωνοϊό, που σημαίνει ότι η θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους είναι περίπου το 25% της γειτονικής της Σουηδίας.

Αναμενόμενο βέβαια, καθώς είναι πλέον εξαιρετικά αμφισβητούμενη η επιλογή της Σουηδίας να μην επιβάλει ουσιαστικά υποχρεωτική κοινωνική απομόνωση και να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία. Προφανής εξήγηση αυτής της επιλογής είναι πως η Σουηδία επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην οικονομία της ευελπιστώντας να αποφύγει τα δεινά που περίμεναν τις περισσότερες οικονομίες, με τίμημα βέβαια έναν σημαντικό αριθμό θανάτων. Κι ενώ αναμενόταν να έχει πράγματι μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις σε σύγκριση με όσες χώρες ανέστειλαν την οικονομική δραστηριότητα, τα στοιχεία της σουηδικής κυβέρνησης διαψεύδουν την προσδοκία.

Σύμφωνα με τη Σουηδή υπουργό Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον, η σουηδική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7%.

Πρόκειται για ύφεση πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη της Δανίας. Η Κοπεγχάγη εξακολουθεί ωστόσο να ανησυχεί και να εκφράζει τον προβληματισμό της διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Νικολάι Βάμεν. «Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους έξι μήνες», σχολιάζει στο σχετικό έγγραφο ο Δανός υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν, ενώ τονίζει πως η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή των ανθρώπων ενώ «ανέστειλε πλήρως την παγκόσμια οικονομία». Αναφερόμενος στην επιλογή της Κοπεγχάγης να επισπεύσει την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Βάμεν τονίζει, πάντως, ότι η κατάσταση «παραμένει σοβαρή». Προεξοφλεί μάλιστα πως η πανδημία «κατά πάσα πιθανότητα θα πλήττει τη δανική οικονομία για πολλά χρόνια». Εκφράζοντας, πάντως, την εμπιστοσύνη του στην προσέγγιση της κυβέρνησης, τονίζει πως «έχουμε θέσει τα θεμέλια για έξοδο από την κρίση και έχουμε προχωρήσει στα πρώτα σημαντικά βήματα».

Αύξηση δανεισμού

Είναι γεγονός ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η Δανία θα χρειαστεί να αντλήσει υπερτριπλάσια χρηματοδότηση σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι ανάγκες της για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της θα εκτιναχθούν φέτος στα 294 δισ. δανικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 43 δισ. δολαρίων, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, προτού πληγεί η χώρα από την πανδημία, δεν υπερέβαιναν τα 87 δισ. δανικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 12,8 δισ. δολαρίων. Οπως τονίζει η κυβέρνηση, θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων αλλά και από τον λογαριασμό της στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γιαν Στόρουπ Νίλσεν, αναλυτής στη Nordea Markets  στην Κοπεγχάγη, σημείωσε πως αυτή η αύξηση των αναγκών για χρηματοδότηση της κυβέρνησης προδίδει πόσο μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας, καθώς «δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο τεράστια αναθεώρηση προς τα πάνω». «Στο παρελθόν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις κυβερνήσεις της Δανίας ήταν ποια δικαιολογία να βρουν για να εκδώσουν ομόλογα του δημοσίου», λέει ο κ. Νίλσεν και διευκρινίζει πως «σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση που την αναγκάζει να εκδώσει χρέος για να αντλήσει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της από κεφάλαια των χρηματαγορών».

Δεδομένου, βέβαια, ότι είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης και έχουν ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Δανία εξακολουθεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος όπως επίσης και οι αποδόσεις όλου του φάσματος των ομολόγων της μέχρι και των εικοσαετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή