Ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική τον Ιούνιο

Ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική τον Ιούνιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση της πολυπαθούς ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα υπογραφούν στο Ηράκλειο οι συμβάσεις με τους αναδόχους για τα καλώδια και τους μετατροπείς καθώς και η δανειακή σύμβαση με ελληνική τράπεζα για τη χρηματοδότησή του, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 400 έως 500 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 300-400 εκατ. θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και 200 εκατ. από το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ για το 2020 πέτυχε στο μεταξύ η εταιρεία, με την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης δύο κοινοπρακτικών δανείων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ στις 21 Μαΐου προχώρησε από κοινού με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Εurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 203,5 εκατ. ευρώ. Το νέο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2,4%, μειωμένο κατά 60 μονάδες βάσης (από 3%) και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Παράλληλα, προέβη νωρίτερα φέτος σε αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου των ιδρυμάτων Βank of China (Luxembourg) και Ιndustrial and Commercial Bank of China, ύψους 154,8 εκατ. ευρώ, συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού κατά 30 μονάδες βάσης, από 2,40% σε 2,10%.

Οι νέοι όροι χρηματοδότησης ισχύουν από 4 Μαρτίου 2020 και όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, «η ουσιαστική βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του διαχειριστή είναι απόρροια της έγκαιρης αξιοποίησης των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών που επικράτησαν στα τέλη του προηγούμενου έτους, σε συνδυασμό με την ισχυρή πιστοληπτική του ικανότητα».

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με την υπογραφή των συμβάσεων θα αρχίσει να μετράει η προθεσμία των 36 μηνών για την παράδοση και πόντιση του καλωδίου που σημαίνει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2023.

Ανάδοχοι για τους σταθμούς μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ.

Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική διευκολύνεται και από την κυβερνητική απόφαση ένταξής της στο ειδικό καθεστώς των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων καθώς θα αποφευχθούν μεγάλες καθυστερήσεις που συνοδεύουν συνήθως μεγάλα έργα που διέρχονται από πολλούς δήμους και Περιφέρειες.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης θα σημάνει το τέλος της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού, η οποία επιβαρύνει τους καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα με 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά και στη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων από τη λειτουργία των θερμικών μονάδων της ΔΕΗ στα Χανιά, τα Λινοπεράματα και τον Αθερινόλακκο που στηρίζουν σήμερα την ηλεκτροδότηση της νήσου. Κάποιες από αυτές τις μονάδες, μάλιστα, θα έπρεπε ήδη να είχαν αποσυρθεί γιατί εκπέμπουν ρύπους οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή