Επενδύσεις στη γεωργία υψηλής τεχνολογίας

Επενδύσεις στη γεωργία υψηλής τεχνολογίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό ένας αγρότης μπορεί από τον… καναπέ να ελέγχει πότε το χωράφι του χρειάζεται όργωμα, πόσο υγιές είναι το φύλλωμα μιας καλλιέργειας και πότε έχει έρθει η ώρα της λίπανσης. Πρόκειται για τη γεωργία ακριβείας στην οποία στρέφονται ολοένα και περισσότεροι γεωργοί σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αποτέλεσμα, στην Ευρώπη, να αποτελεί μια αγορά με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Στη μεγάλη αυτή διείσδυση της ευφυούς γεωργίας, αλλά και στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται στη χώρα μας, σε εμβρυϊκό στάδιο, στηρίζεται, μεταξύ άλλων, η κλιμακωτή επένδυση της Space Hellas, συνολικού ποσού έως 1,275 εκατ. ευρώ στην AgroApps. Πρόκειται για μία εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων οι οποίες βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών.

«Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει επανάσταση στην αγροτική τεχνολογία, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαντικές επενδύσεις σε νέους δορυφόρους. Η ευφυής τεχνολογία βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε προηγμένα μαθηματικά μοντέλα, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε δεδομένα από αισθητήρες εδάφους. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν χαμηλό κόστος καθώς στηρίζονται σε ανοιχτά δεδομένα (σ.σ.: μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα με αναφορά στον δημιουργό τους), επιτρέποντας την παροχή χρήσιμων συμβουλών ακόμη και σε ένα μικρό γεωργό» εξηγεί στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της AgroApps, Μάχη Συμεωνίδου.

Η AgroApps, στην οποία η Space Hellas θα αποκτήσει, σε τρεις διαφορετικές φάσεις το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της, έχει αναπτύξει την εφαρμογή «myAgroApp», η οποία υπόσχεται να κάνει ευκολότερη τη ζωή του αγρότη. To app, δηλαδή, επιτρέπει τη διαχείριση των καλλιεργειών, όπως και των καθημερινών εργασιών στον αγρό, φιλοδοξώντας να μειώσει τον χρόνο και το κόστος παραγωγής. «Το χωράφι χρειάζεται πότισμα. Θα πρέπει να φέρετε 1.500 κιλά για την λίπανση του χωραφιού» είναι ορισμένα μόνο από τα μηνύματα που λαμβάνει μέσω κινητού ο αγρότης από το «myAgroApp».

Η τεχνολογία της βορειοελλαδίτικής εταιρείας κάνει χρήση δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων, μοντέλων ανάπτυξης των καλλιεργειών και τεχνολογιών μηχανικής μάθησης που αναγνωρίζουν τη χωρική και χρονική διαφοροποίηση μέσα στον αγρό και τη μεταφράζουν σε πληροφορία. Η AgroApps έχει προσωπικό 12 ατόμων, συνεργάζεται με δίκτυο έως και 25 ερευνητών και η ανάπτυξή της στηρίχθηκε στην έρευνα, όπως αναφέρει η κ. Συμεωνίδου.

Η Space Hellas έχει αποκτήσει το 19% της AgroApps, διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για το 16% της εταιρείας, σε τρίτη φάση έχει τη δυνατότητα να πάρει ακόμη το 10% της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2015, αυξάνοντας το ποσοστό της συνολικά στο 45% που ισοδυναμεί με επένδυση 1,275 εκατ. ευρώ.  Σε περίπτωση μετατροπής της AgroApps σε Ανώνυμη Εταιρεία –είναι ΙΚΕ– η Space Hellas δικαιούται να ορίσει ένα μέλος στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο αυτής. Το 2019 η AgroApps εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 700.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή