Θεωρείο (27/05/20)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργασία Δένδια – Παναγιωτόπουλου

Λίγο πριν από την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε σε γνώριμα λημέρια, καθώς μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο οποίο είχε υπηρετήσει το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Εκεί ο ΥΠΕΞ είχε τετ α τετ με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο είχαν μια καλή και «εφ’ όλης της ύλης» συνεργασία, κάτι που αποτυπώθηκε αμέσως μετά, στην ενημέρωση που ακολούθησε στην αρμόδια επιτροπή.

Εκλεισε τα σενάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει να κλείνει τα σενάρια που διακινούνται, ακόμα και αν το κάνει με έμμεσο τρόπο. Αυτό έπραξε και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε (Star), καθώς μιλώντας για τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα «ανακοίνωσε» πως ο καθηγητής και την επόμενη, μετά κορωνοϊό, ημέρα θα έχει τον ρόλο πρωθυπουργικού συμβούλου για θέματα δημόσιας υγείας. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο εξέφρασε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του καθηγητή, αλλά παράλληλα απάντησε και σε εκείνους που έραβαν υπουργικό κοστούμι στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τέλος η ενημέρωση

Η αναφορά του πρωθυπουργού στον Σωτήρη Τσιόδα ήρθε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο έλαβε τέλος και η καθιερωμένη τηλεοπτική ενημέρωση από τον καθηγητή και τον υφυπουργό Νίκο Χαρσαλιά. Η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των Τσιόδρα – Χαρδαλιά ήταν η τελευταία. Οπως γνωστοποίησε ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας, η ενημέρωση θα γίνεται πλέον γραπτώς κάθε απόγευμα και αν κριθεί απαραίτητο –χτύπα ξύλο– οι «δύο» θα επανέλθουν.

Απαγορευμένες λέξεις

Πιθανόν να διέφυγε την προσοχή και γι’ αυτό το επισημαίνω. Ο Τσίπρας στην πρόσφατη παρουσίαση του «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» ανέφερε ουκ ολίγες φορές τη φράση «μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Το μικρομεσαία είναι πολύ κοντά στην κουλτούρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη ωστόσο λέξη, η «επιχειρηματικότητα», δεν είναι και η πιο εύηχη για πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που την έχουν δαιμονοποιημένη. Η συχνή αναφορά της λέξης από τον Τσίπρα ηχούσε όχι μόνο ως οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και ως εσωκομματικό μήνυμα.

Δύσκολη σχέση

Γκρίνια υπήρχε πάλι στην Κουμουνδούρου για τη χαμηλή κάλυψη από τα μίντια της εκδήλωσης του κόμματος στο Ζάππειο για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Επιτελικά στελέχη του κόμματος έλεγαν πως τα ΜΜΕ αδιαφόρησαν επιδεικτικά στα όσα εξήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη, γκρίνια υπήρχε και από τους δημοσιογράφους. Πολλοί συνάδελφοι που καλύπτουν την αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρηθήκαν πως δεν υπήρχε καν πρόβλεψη για το πού θα καθίσουν και η κάλυψη έγινε μετ’ εμποδίων. Είναι δεδομένο πάντως πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τύπο εξακολουθεί να είναι προβληματική, αν και τελευταία υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές πέριξ του προέδρου που εισηγούνται μια νέα, διαφορετική πολιτική έναντι των μίντια.

Εκανε το χατίρι ο ήλιος

Το ωραίο φόντο στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην Bild ήταν στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Εκεί, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφήμισε τη χώρα σε ένα κοινό, το γερμανικό, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Η συνέντευξη πάντως είχε… τεχνικές δυσκολίες, καθώς τη Δευτέρα η ημέρα ήταν βροχερή και απουσίαζε ο πολυδιαφημισμένος ήλιος της. Ο οποίος όμως κάποια στιγμή έκανε το χατίρι του πρωθυπουργού και της χώρας και έκανε την εμφάνισή του για να φτάσει μέχρι τη Γερμανία.

Πασοκικό κουίζ

Ποιον νεαρό πολιτικό του ΚΙΝΑΛ πρότεινε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ως τον… καταλληλότερο για να βγει μπροστά και να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες για τις οποίες κατηγορεί τη σημερινή πρόεδρο πως δεν λαμβάνει;

Αλλαγές στο επιτελείο του ’21

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως πως η «Επιτροπή 2021» δεν πρόκειται να μείνει ως έχει, χωρίς αλλαγές, μετά τις τελευταίες αρρυθμίες. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι πρώτες ζυμώσεις έγιναν. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ανάμεσα στις προσθήκες που εξετάζει η επιτροπή είναι αυτή του Ευτύχη Βαρδουλάκη, η εμπειρία του οποίου στον τομέα της επικοινωνίας θα προσθέσει ένα απαραίτητο πολιτικό αισθητήριο στην ομάδα.

Φτηνά σχόλια

Αλλάζει άραγε η ελληνική κοινωνία στον τρόπο που βλέπει και σχολιάζει τις γυναίκες πολιτικούς και όχι μόνο; Η απάντηση δεν είναι ενθαρρυντική όπως φάνηκε από τα τελευταία σχόλια για την Εφη Αχτσιόγλου με αφορμή την κομψή εμφάνισή της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο. Η πρώην υπουργός που ποτέ δεν έχει προκαλέσει και έχει μία σύντομη μεν, κόσμια δε, παρουσία στη δημόσια ζωή, έγινε αντικείμενο σεξιστικού έως και χυδαίου πολλές φορές σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η αρνητική πλευρά. Υπάρχει όμως και η θετική, καθώς οι ίδιοι που επέλεξαν αυτό τον τρόπο «αντιπαράθεσης» εισέπραξαν μπαράζ αντιδράσεων για τον φτηνό τρόπο τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή