Η μοναδική αποστολή που κατέκτησε το Εβερεστ εν μέσω της πανδημίας

Η μοναδική αποστολή που κατέκτησε το Εβερεστ εν μέσω της πανδημίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ομάδα Κινέζων ορειβατών ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ και έγινε η μοναδική αποστολή που κατάφερε να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με κινέζικα μέσα ενημέρωσης, σκοπός της ομάδας ήταν να μετρήσει εκ νέου το ύψος του όρους, καθότι η Κίνα και το Νεπάλ, στα σύνορα των οποίων βρίσκεται το Έβερεστ, διαφωνούν σχετικά με το ακριβές ύψος του. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, οι κινεζικές μετρήσεις έδειχναν το Έβερεστ κατά τέσσερα μέτρα χαμηλότερο από τις μετρήσεις του Νεπάλ (8.844 έναντι 8.848 μέτρα).

Φέτος, αμφότερες οι ασιατικές χώρες απαγόρευσαν σε ομάδες ξένων να επιχειρήσουν να ανέβουν το Έβερεστ, στο πλαίσιο των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα, το Νεπάλ απαγόρευσε όλες τις αναβάσεις, κάτι που δεν πραγματοποίησε ωστόσο η Κίνα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στις ντόπιες αποστολές.

Η κινεζική ομάδα ξεκίνησε την αποστολή της τον Απρίλιο, όμως οι προσπάθειες της να φτάσει στην κορυφή, ματαιώθηκαν από τον εξαιρετικά κακό καιρό. Ωστόσο, σύμφωνα με πλάνα της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης, η ομάδα φέρεται να κατέκτησε την πολυπόθητη ανεμοδαρμένη κορυφή.

Σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων των Ιμαλαΐων (Himalayan Database), η οποία κρατάει αρχεία σχετικά με τις αναβάσεις στο Έβερεστ, πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 1960, όπου μόνο ομάδα Κινέζων κατακτά την κορυφή. 

«Την άνοιξη του 1960, μόνο οι Κινέζοι έφτασαν στην κορυφή. Οι Ινδοί προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάλισμπουρι του Himalayan Database, τονίζοντας ότι παρότι υπήρχαν και άλλες χρονιές που μόνο Κινέζοι βρίσκονταν στο όρος, σε καμία από τις περιπτώσεις δεν κατέκτησαν την κορυφή.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή