Φώφη Γεννηματά: Νέα συμφωνία και «Νέα Αλλαγή»

Φώφη Γεννηματά: Νέα συμφωνία και «Νέα Αλλαγή»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας την οξεία κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και με ιδιαίτερα έντονο το ιδεολογικό και κομματικό πρόσημο στην τοποθέτησή της, η Φ. Γεννηματά έδωσε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ ένα σαφές στίγμα διατήρησης των υψηλών τόνων στην αντιπολιτευτική τακτική της Χαρ. Τρικούπη.

Οι αναφορές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε «Νέα Κοινωνική Συμφωνία» και «Νέα Αλλαγή» (περιγράφοντας τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα) εκλαμβάνονται εν πολλοίς και ως «άνοιγμα» προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και ως μήνυμα συσπείρωσης προς το παραδοσιακό πασοκικό ακροατήριο. Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, απηύθυνε και προσκλητήριο «ενεργοποίησης ικανών στελεχών του χώρου» στις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες, έως και την προγραμματική συνδιάσκεψη του φθινοπώρου. 

Οι ιδεολογικές αποχρώσεις δεν έλειψαν και από τη σκληρή και πολυμέτωπη επίθεση της κ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «φυσικό αντίπαλο» της παράταξης, μιλώντας επίσης για «συντηρητικές πολιτικές που εκπορεύονται από το μοναδικό κέντρο της εξουσίας της χώρας». Εκανε, δε, λόγο για υφαρπαγή του λεξιλογίου της Κεντροαριστεράς, καθώς και για «απομιμήσεις» της Σοσιαλδημοκρατίας, στρέφοντας τα πυρά της, σε αυτό το πλαίσιο, και προς την Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει», ήταν η αποστροφή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την αξιωματική αντιπολίτευση. Με αφορμή, άλλωστε, το σχέδιο που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση τη Δευτέρα για την οικονομία, η κ. Γεννηματά μίλησε για «νέα Ζάππεια, έλλειψη πυξίδας και εμπόριο ελπίδας», τοποθέτηση που εκλαμβάνεται εύλογα ως ακόμη ένα «τείχος» απέναντι στις απόπειρες προσέγγισης εξ αριστερών.

Οσον αφορά, πάντως, τον –υπαρκτό– αντίκτυπο της προσέγγισης αυτής σε εσωκομματικό επίπεδο, το ζήτημα, κατά πληροφορίες, δεν τέθηκε εμφατικά από κάποιο στέλεχος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δείγμα και της πρόθεσης της Χαρ. Τρικούπη να περιοριστεί η… αυτοτροφοδότηση της εν λόγω συζήτησης. Και η ίδια η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, αρκέστηκε σε ένα χαμηλών τόνων μήνυμα προς το εσωτερικό κατά την εισήγησή της, υπογραμμίζοντας «την πολιτική και ατομική ευθύνη όλων» κατά της υπονόμευσης της αυτονομίας του κινήματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή