Η Ρωσία αρνείται ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη

Η Ρωσία αρνείται ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής ότι η Ρωσία έχει αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη ώστε να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε χθες ο Αντρέι Κράσοφ, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας του ρωσικού Κοινοβουλίου. Την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε πει τηλεφωνικώς στον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής ότι είναι μάταιη η προσπάθεια επίλυσης της λιβυκής κρίσης μέσω των όπλων και πως απαιτείται αμέσως η έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των λιβυκών πολιτικών δυνάμεων.

Η Ρωσία δεν έχει αποστείλει στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη ούτε έχει λάβει ανάλογο αίτημα προς έγκριση η ρωσική Βουλή, δήλωσε ο Κράσοφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής. «Η θέση της Ρωσίας είναι γνωστή: είμαστε υπέρ του τέλους της αιματοχυσίας στη Λιβύη, καλούμε όλες τις πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη σύγκρουση να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όπλα και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Κράσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την Τρίτη ο αμερικανικός στρατός είχε κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει στη Λιβύη μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να υποστηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν για λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ. Σε μια έντονη ανακοίνωση Τύπου, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Αφρικής ανέφερε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έφθασαν πρόσφατα στη Λιβύη προερχόμενα από στρατιωτική βάση στη Συρία, όπου είχαν ξαναβαφτεί ώστε να καλυφθεί η χώρα προέλευσής τους. Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν πόσα αεροσκάφη μεταφέρθηκαν στη Λιβύη ούτε πότε ακριβώς έφθασαν. «Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ρωσία αρνούνταν την πλήρη έκταση της ανάμειξής της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Πλέον δεν μπορεί να το αρνηθεί. Παρακολουθούσαμε καθώς η Ρωσία έστελνε αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στη Λιβύη – κάθε βήμα της αποστολής», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, τα μαχητικά αεροσκάφη το πιθανότερο είναι πως θα παράσχουν εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στους μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας Wagner Group, που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Την ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών στη Λιβύη είχε αναφέρει πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη είχε αναφέρει στο Bloomberg ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν ενισχυθεί με έξι MiG 29 και δύο Sukhoi 24. Εκατοντάδες Ρώσοι και Σύροι μισθοφόροι του Χαφτάρ είχαν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του μετώπου την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι δυνάμεις του LNA είχαν χάσει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια, της μοναδικής που κατείχαν στη δυτική Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή