Κέρδη για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Κέρδη για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πέμπτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 9,4%, η οποία ωστόσο κύλησε με αρκετή μεταβλητότητα και αναταράξεις, αλλά έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας. Παράλληλα, συνεχίστηκε το ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 5% και στο 1,49%.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται στα βήματα των διεθνών χρηματιστηρίων, με το κλίμα ειδικά στην Ευρώπη να έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς η επανεκκίνηση των οικονομιών δεν έχει φέρει, προς το παρόν, ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, ενώ η Κομισιόν με την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης προς τις αγορές, περιορίζοντας τις ανησυχίες για αργή ανάκαμψη μετά την πρωτοφανή ύφεση που θα βρεθεί φέτος η οικονομία της περιοχής. Ο τζίρος στο Χ.Α. εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα αρκετά αυξημένος φτάνοντας μια ανάσα πριν από τα 100 εκατ. ευρώ, με τους αγοραστές να στρέφονται σε επιλεκτικές κινήσεις στη μεσαία και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες δεν αφορούσαν αυτή τη φορά τις τραπεζικές μετοχές.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 665,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 97,06 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,38%, στις 1.610,31 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,94% στις 873,72 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η ΔΕΗ στο +5,16%, η Coca-Cola στο +5,83% και η Motor Oil στο +2,22%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη στο +0,02% και στις 359,43 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,13%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -0,69%, την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη και την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,54%

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο Χ.Α., το οποίο σημειώνει αυξημένα ημερήσια κέρδη, με τον όγκο συναλλαγών να ακολουθεί ανοδική πορεία, σύμφωνα με τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ». Παράλληλα και ο S&P 500 βρίσκεται σε υψηλά 12 εβδομάδων, όπως προσθέτει. Εκτός απροόπτου, εφικτή η άμεση προσέγγιση της περιοχής των 680-700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Παρά την επιφυλακτική τάση μας τις προηγούμενες εβδομάδες, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται να αλλάζει, σχολιάζει από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν γρήγορα τις πρώτες σοβαρές αντιστάσεις τους και ο κλαδικός δείκτης για να έχει συνέχεια στην ανοδική του αντίδραση πρέπει να κατοχυρώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 380 μονάδες.

Η διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθ έντα μέτρα, αν και δημιουργεί προσδοκίες για την ελληνική αγορά, συνεχίζει να διατηρεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ημέρα ολοκλήρωσης των εκροών των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή