Προτεραιότητα η βιομηχανία

Προτεραιότητα η βιομηχανία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανία αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε «η σύσταση της κυβερνητικής επιτροπής βιομηχανίας» που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης με επικεφαλής τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και τη συμμετοχή οργανισμών, όπως ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, ο ΣΒΕ, ενώ θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η σύσταση δύο ακόμη νέων κυβερνητικών επιτροπών: η πρώτη για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και η δεύτερη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της. Η επιτροπή για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι υπό την εποπτεία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ενώ η επιτροπή που αφορά την αντιμετώπιση για τις συνέπειες του κορωνοϊού θα είναι υπό την εποπτεία του Ακη Σκέρτσου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τέλος, με χθεσινή απόφαση τροποποιήθηκε η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την κυβερνητική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Οι τέσσερις παραπάνω πράξεις δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο στόχος της επιτροπής

Η σύσταση της επιτροπής βιομηχανίας αποτελεί ουσιαστικά την υλοποίηση όσων είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Τότε είχε δηλώσει πως «θα υπάρξει ένα εθνικό συμβούλιο βιομηχανίας για να αντιμετωπιστεί μια σειρά από ειδικά προβλήματα, πολλά από τα οποία έρχονται από τον 20ό αιώνα», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συζήτησης ανάμεσα στην πολιτεία και στους κοινωνικούς εταίρους για τα ζητήματα της βιομηχανίας, το οποίο θα εξειδικεύσει την πολιτική μας για τα τρέχοντα προβλήματα και θα ασχοληθεί με το μέλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας».

Η τότε εξαγγελία πλέον υλοποιήθηκε. Η κυβερνητική επιτροπή βιομηχανίας θα έχει σκοπό τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας και τον καθορισμό αξόνων, μέτρων και δράσεων με στόχο την ανάκαμψη και ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Η κρίση του κορωνοϊού ήρθε να αυξήσει τη συγκεκριμένη ανάγκη προκειμένου η χώρα να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της πράσινης οικονομίας, αλλά και να διασφαλίσει αυτονομία σε στρατηγικούς τομείς.

Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ερμηνεύουν και τη φράση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, πως «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το κυβερνητικό στίγμα για το πώς θέλει να αξιοποιηθούν τα σχεδόν 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω άμεσων επιχορηγήσεων, αλλά και δανεισμού. «Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση» είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για «κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε». Η τελευταία φράση του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει μόλις πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του: πως ο κορωνοϊός δεν αλλάζει δομικά τους στόχους που είχε βάλει από την αρχή της διακυβέρνησής του, αλλά κάνει ακόμη πιο επιτακτική την υλοποίησή τους.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφάλαια αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία», σημείωσε σε άλλο σημείο της εισαγωγικής ομιλίας του, προαναγγέλλοντας έναν «κεντρικό σχεδιασμό», που θα τα αξιοποιήσει με τον «καλύτερο δυνατό τρόπο». Οσον αφορά αυτή καθ’ εαυτήν την απόφαση της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός την απέδωσε σε δύο άξονες: Πρώτον, ανέφερε πως ήταν αποτέλεσμα «της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα» και «της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο». Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη του συμβουλίου έκανε αναφορά στην ημέρα, «η οποία έχει τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό» καθώς «πριν από ακριβώς 41 χρόνια, το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή