Κίνα: Ψηφίσθηκε ο νόμος εθνικής ασφάλειας

Κίνα: Ψηφίσθηκε ο νόμος εθνικής ασφάλειας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τον αμφιλεγόμενο νόμο εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε, χθες, σχεδόν ομόφωνα το κινεζικό Κοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο εκπονήθηκε ως απάντηση στο περυσινό κύμα διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία εναντίον του νομοθετήματος, το οποίο προέβλεπε την «έκδοση – εξπρές» κατηγορουμένων για ποινικά αδικήματα από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Το χθεσινό αίτημα των ΗΠΑ για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε χθες το όργανο, χάρη σε βέτο που άσκησε η Κίνα.

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε έτσι η ψήφιση του νομοσχεδίου εθνικής ασφάλειας από τα μέλη της Εθνικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο. Το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα ψήφισαν 2.878 βουλευτές, ενώ μόνο ένας καταψήφισε το κείμενο και έξι επέλεξαν την αποχή. Η ανακοίνωση της ψήφισης του νομοσχεδίου συνοδεύθηκε από ηχηρό χειροκρότημα στην αίθουσα, στο οποίο συμμετείχε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από τα έδρανα της προεδρίας του οργάνου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μόνιμη επιτροπή της κινεζικής Βουλής θα μπορεί να τροποποιήσει άρθρα του «μίνι-συντάγματος» του Χονγκ Κονγκ, παρακάμπτοντας –όταν κριθεί αναγκαίο– τις αποφάσεις του τοπικού νομοθετικού συμβουλίου.

«Ο νόμος θα προλαμβάνει, θα δίνει τέλος και θα αντιμετωπίζει κάθε σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, όπως οι αποσχιστικές τάσεις, η ανατρεπτική δράση, ο σχεδιασμός και η τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και η παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες στο Πεκίνο και προβλέπει επίσης την ίδρυση «παραρτημάτων» των υπηρεσιών ασφαλείας της κεντρικής κυβέρνησης στην ημιαυτόνομη νησιωτική πόλη. «Πρόκειται για το τέλος του Χονγκ Κονγκ», λέει η βουλευτής του τοπικού νομοθετικού συμβουλίου, Κλόντια Μο. «Από εδώ και στο εξής, το Χονγκ Κονγκ θα είναι μία ακόμη κινεζική πόλη σαν τις άλλες. Η πολιτική αυτονομία έληξε χωρίς επιστροφή». Ο προσκείμενος στο Πεκίνο συνάδελφός της, Μάρτιν Λιάο, όμως, επισημαίνει ότι «η απόφαση αυτή δεν θα πλήξει με κανένα τρόπο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, θα βοηθήσει την περιοχή μας να απαλλαγεί μόνιμα από τη βία και το χάος».

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις βίζες χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή