Κορωνοϊός: Xωρίς σύμπτωμα πάνω από το 40%

Κορωνοϊός: Xωρίς σύμπτωμα πάνω από το 40%

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ περισσότεροι φαίνεται ότι είναι οι εντελώς ασυμπτωματικοί ασθενείς του νέου κορωνοϊού από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες. Η πρώτη, που εκπονήθηκε στην Κίνα, έδειξε ότι το 40%, των ασθενών με COVID-19, συνήθως γυναίκες και νέοι άνθρωποι, είναι ασυμπτωματικοί.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, εκτιμά, ωστόσο, ότι ακόμα και οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου Τσονγκνάν, του πανεπιστημίου της Γουχάν, ανέλυσαν δεδομένα από 78 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και διαπίστωσαν ότι τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσον όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%). Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί –όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις– ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσον όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες, έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί επί οκτώ ημέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 ημέρες των ασθενών με συμπτώματα. Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, ένδειξη ότι η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημά τους υπήρξε μικρότερη.

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επιβαίνοντες κρουαζιερόπλοιου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Thorax: οι οκτώ από τους δέκα επιβάτες και μέλη του πληρώματος του σκάφους, παρότι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ του κορωνοϊού, δεν παρουσίαζαν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Οπως τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και αρχισυντάκτης της επιθεώρησης, το νέο επιστημονικό δεδομένο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη διαμόρφωση πλήρους εικόνας σχετικά με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν προσβληθεί από COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή