Αθήνα: Εκτός απαγόρευσης η ηλεκτροκίνηση

Αθήνα: Εκτός απαγόρευσης η ηλεκτροκίνηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» δίνει ο Δήμος Αθηναίων στην πρόσβαση των ηλεκτροκίνητων μέσων, αυτοκινήτων και σκούτερ, στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, όπου, στo πλαίσιo του Μεγάλου Περιπάτου, θα απαγορεύεται –με εξαιρέσεις– η χρήση των Ι.Χ.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ηλεκτροκίνηση. Στους χώρους όπου θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύεται η κυκλοφορία των Ι.Χ., θα επιτρέπεται η χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων», ξεκαθάρισε μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε ότι ήδη ετοιμάζονται 30 σταθμοί φόρτισης οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ πρόθεση είναι και το πάρκινγκ για τα ηλεκτροκίνητα να είναι δωρεάν.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τις «περιβαλλοντικές διαστάσεις της COVID-19», ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας,  «ένα έργο που θέλαμε από την αρχή να κάνουμε, αλλά μπήκε στον επιταχυντή λόγω κορωνοϊού». Ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε στην Επιτροπή την κυκλοφοριακή μελέτη που έχει καταρτιστεί για τον Μεγάλο Περίπατο, ενώ επικαλέστηκε και τη διεθνή εμπειρία σημειώνοντας ότι στη μετα-κορωνοϊό εποχή γίνονται παντού παρεμβάσεις με στόχο την απελευθέρωση δημόσιου χώρου, αλλά και την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ μέσω της χρήσης ποδηλάτων και πεζοδρομήσεων που επιτρέπουν στα δρομολόγια να είναι συχνότερα.

«Κατά τη διάρκεια των έργων δεν θα δείτε κλειστούς δρόμους. Θα δείτε παγκάκια- πράσινο, και ειδικές σημάνσεις. Δεν θα κλείσουμε τους δρόμους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να δούμε και τον ρουν στην πράξη. Μπορούμε να τον περπατήσουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποθαρρύνεται γενικώς η χρήση Ι.Χ., παρά μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές όπου «ενθαρρύνονται ο πεζός, ο ποδηλάτης και τα ΜΜΜ που θα είναι “αποσυνωστισμένα” γιατί θα κινούνται πιο γρήγορα». «Το κέντρο παραμένει προσβάσιμο. Ο δημόσιος χώρος είναι ό,τι πιο ελεύθερο υπάρχει», επανέλαβε ο κ. Μπακογιάννης υπενθυμίζοντας τη σημασία του πράσινου για την Αθήνα, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που γίνονται. «Τρέχουμε πολλές μικροκλιματικές μελέτες. Το σιντριβάνι της Ομόνοιας κατεβάζει τη θερμοκρασία στην περιοχή κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου. Τετραπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του δήμου για το πράσινο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην αξία του Μεγάλου Περιπάτου ως προς την ανάδειξη των κυβερνητικών κτιρίων. «Η Ηρώδου Αττικού είναι μέρος του αρχαιολογικού πάρκου. Επιτέλους θα είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να την περπατήσουν».

Ο κ. Μπακογιάννης δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για το σύνολο σχεδόν της ατζέντας που αφορά τον Δήμο Αθηναίων. Αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα και τις ειδικές ρυθμίσεις στην εστίαση τάχθηκε στο πλευρό των καταστηματαρχών, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες, ενώ απαντώντας για τα ξενοδοχεία πέριξ της Ακρόπολης επανέλαβε τη θέση του δήμου ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ύψος μια πολυκατοικία και η χωρητικότητά τους να είναι μέχρι 150 κλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή