Οι υποψήφιοι για προεδρία ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Οι υποψήφιοι για προεδρία ΣτΕ και Αρείου Πάγου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι διαδικασίες για την επιλογή νέου προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο, καθώς χθες στο υπουργικό συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λίστες των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, στο πλαίσιο της προεπιλογής των δικαστικών από τους οποίους τελικώς θα επιλέξει η κυβέρνηση νέα ηγεσία για τη Δικαιοσύνη, παρουσίασε τη λίστα με τα ονόματα των ανώτατων δικαστικών που έχουν σειρά στην επετηρίδα για επιλογή τόσο για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ όσο και εκείνου στον Αρειο Πάγο. Στο τέλος Ιουνίου, άλλωστε, αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος και του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Οπως προβλέπει η νομοθεσία, το στάδιο της προεπιλογής αφορά την παρουσίαση των υποψηφίων στο υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια υπάρχει ακρόασή τους από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και τέλος το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση δηλαδή, μετά πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης επιλέγει ποιοι θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποψήφιοι για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη σειρά της δικαστικής επετηρίδας, είναι οι έξι αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου, Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος.

Αντίστοιχα για την προεδρία του Αρείου Πάγου είναι οι σημερινοί αντιπρόεδροι του δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Οσο για τις πέντε κενές θέσεις στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου οι αρεοπαγίτες που έχουν σειρά  είναι οι Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης,  Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Παράλληλα, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουνίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 67 ετών, αποχωρούν δύο αντεισαγγελείς, οι Δημήτρης Δασούλας και Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και θα επιλεγούν δύο εισαγγελείς Εφετών για τις θέσεις που θα μείνουν κενές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή