Στα 409 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της ΕΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2020

Στα 409 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της ΕΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2020

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη μετά από φόρους 409 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το α΄ τρίμηνο του 2020, παρά τις αυξημένες προβλέψεις ύψους 486 εκατ. ευρώ που έλαβε η διοίκηση της τράπεζας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η διοίκηση της Εθνικής δρομολογεί για το τρέχον έτος ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει προϋπολογίσει πρόσθετο κόστος 90 εκατ. ευρώ. Μετά τον συνυπολογισμό της έκτακτης επιβάρυνσης από το νέο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού και το κόστος χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, το τελικό αποτέλεσμα του ομίλου κατά το α΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε κέρδη 304 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία και αναφέρθηκε σε «ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο ειδικότερα για τις τράπεζες». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΤΕ, «η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες θα αξιοποιήσουν όσοι επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία και ικανότητα» και όπως δήλωσε «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα του ισολογισμού και τη στρατηγική ευελιξία της τράπεζας».

Η ισχυρή κερδοφορία του α΄ τριμήνου αποδίδεται στα υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη, ύψους 775 εκατ. ευρώ, που σημείωσε ο όμιλος της Εθνικής, από τα οποία τα 515 εκατ. ευρώ οφείλονται στην ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που κατείχε η Εθνική με ένα νέο ομόλογο 30ετούς διάρκειας, ενώ πρόσθετα κέρδη 264 εκατ. ευρώ κατέγραψε η τράπεζα από την πώληση ελληνικών ομολόγων.

Οπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των επενδυτών, το επίπεδο των προβλέψεων αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση η τράπεζα έχει δεχθεί περισσότερα από 60.000 αιτήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο πλαίσιο διευκόλυνσης καταβολών –«πάγωμα» δόσεων– που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η Εθνική, όπως δήλωσε η διοίκηση της ΕΤΕ, συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ, των δανείων με εγγύηση Δημοσίου για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων, καθώς και των δανείων σε επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εκταμιεύσεις θα είναι κατά το τρέχον έτος αυξημένες και η τράπεζα θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης περαιτέρω ρευστότητας από το ευρωσύστημα έως και του ποσού των 10 δισ. ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το επίπεδο των προβλέψεων και το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η ΕΤΕ, παρέχει ευελιξία σε ό,τι αφορά τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο για διενέργεια προβλέψεων που σχετίζονται με μη οργανικές ενέργειες, όπως η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση. Η διοίκηση της ΕΤΕ σημείωσε ότι ο προγραμματισμός για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pioneer έχει προς το παρόν «παγώσει» λόγω των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόθεση είναι η διαδικασία να ανοίξει εκ νέου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αντίστοιχα, η διοίκηση της ΕΤΕ δήλωσε ότι είναι σε συζητήσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσον αφορά τις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκαν σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2019, καθώς η βελτίωση των ροών κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους αναστράφηκε μερικώς τον Μάρτιο, αντανακλώντας την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις δραστηριότητες στο εσωτερικό τα καθαρά έσοδα από τόκους του α΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ από 274 το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο  κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης κατά 4,7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 63 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 13,3% σε ετήσια βάση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή