Ο Χάρης Νικολούζος μαγειρεύει κερκυραϊκό τσιγαρέλι με σουπιά και λαβράκι

Ο Χάρης Νικολούζος μαγειρεύει κερκυραϊκό τσιγαρέλι με σουπιά και λαβράκι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 5-6 μερίδες / Προετοιμασία: 30΄/ Χρόνος: 50΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Χάρης Νικολούζος μαγειρεύει κερκυραϊκό τσιγαρέλι με σουπιά και λαβράκι.

*  Ο Χάρης Νικολούζος είναι ο σεφ του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη και του The White House στην Κέρκυρα.

Υλικά

  • 1 λαβράκι περίπου 1½ κιλό, φιλεταρισμένο και χωρίς πέτσα
  • 70 ml ηλιέλαιο
  • αλάτι

Για το τσιγαρέλι

  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή, ξερή ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 100 γρ. σουπιά, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 2,5 κιλά χόρτα εποχής διάφορα ανάμεικτα, π.χ. σπανάκι, σέσκουλα, ζοχοί, βλήτα, καυκαλίθρες
  • ½ μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού σπετσερικό (κερκυραϊκό μείγμα, το βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα ή το φτιάχνουμε αναμειγνύοντας από 1 κουτ. γλυκού από τα εξής μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Τσιγαρέλι: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο και την πιπερίτσα και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σουπιά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα στο άλλο μισό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα χόρτα μαζί με τα ¾ από την ποσότητα των μυρωδικών, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τη σουπιά μέσα στα χόρτα και αλατίζουμε. Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει τα χόρτα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά.

Στο τέλος προσθέτουμε την πάπρικα, το σπετσερικό και τα υπόλοιπα φρέσκα μυρωδικά που είχαμε κρατήσει.

Λαβράκι: Σε τηγάνι με το καυτό ηλιέλαιο βάζουμε το ψάρι αλατισμένο και το ψήνουμε μόνο από τη μια πλευρά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει η πάνω μεριά και να χρυσαφίσει η κάτω.

Σερβίρουμε στα πιάτα τα χόρτα με τη σουπιά και επάνω τους ένα κομμάτι από το λαβράκι.

Στο ποτήρι μας: Μοντέρνες Ρετσίνες, ελληνικά Ροζέ από Syrah, Cabernet κι Αγιωργίτικο, Ρομπόλα σε μονοποικιλιακά κρασιά ή σε χαρμάνια με Βοστυλίδι, Τσαούσι, Μοσχάτο Κεφαλληνίας.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή