Θεωρείο (29/05/20)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπολίτευση με το ζόρι

Αν κάποιος είναι αποφασισμένος να κάνει αντιπολίτευση, θα την κάνει όπως φαίνεται, ο κόσμος να χαλάσει. Θα σας πω ένα πολύ πρόσφατο, μόλις χθεσινό παράδειγμα. Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος κατήγγειλε με… οργισμένο ύφος απαγόρευση εισόδου στον ίδιο και σε άλλους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο της Ακρόπολης, όπου είχαν μεταβεί για να δουν την πρόοδο των εργασιών στον ανελκυστήρα του Ιερού βράχου. «Περιμένουμε ένα χρόνο να γίνει», τόνισε στον ίδιο καταγγελτικό τόνο, κατηγορώντας το υπουργείο για καθυστερήσεις.

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε πως δεν υπήρχε καμία απαγόρευση επειδή επρόκειτο για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών, κρίθηκε ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα έπρεπε να γίνει η επίσκεψη. Υπήρξε μάλιστα προσυνεννόηση και είχε προταθεί η σημερινή ημέρα εναλλακτικά, την οποία και επέλεξαν οι βουλευτές παρά τη βροχή. Οσον αφορά την καθυστέρηση, η υπουργός εξήγησε πως θα είχαν σχεδόν τελειώσει τα έργα «αν δεν υπήρχε η πανδημία και η αδυναμία των Ιταλών να παραδώσουν εγκαίρως υλικό». Οι εξηγήσεις φαίνεται πως δεν έπεισαν τον Σκουρολιάκο που λίγο μετά εξέδωσε δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Κλειστές οι πόρτες της Ακρόπολης για αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ηταν σαν να το είχε έτοιμο από πριν και απλώς να πήγε στη Βουλή για να πάει…

Εσωκομματικό μήνυμα Ξανθού

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Η θετική αναφορά του πριν από αρκετό καιρό, εν μέσω πανδημίας, για τον Σωτήρη Τσιόδρα είχε προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Τότε οι σύντροφοί του έθεταν το ερώτημα γιατί ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να δώσει τέτοιο «άλλοθι» στην επιλογή της κυβέρνησης. Ο Ανδρέας Ξανθός ωστόσο επανήλθε και, με άρθρο του (στα «Νέα»), αποθεώνει για δεύτερη φορά τον καθηγητή Τσιόδρα και τον σημαντικό ρόλο που είχε στην υγειονομική κρίση. Ο τρόπος ωστόσο που κλείνει το άρθρο δίνει την αίσθηση πως επανήλθε στο θέμα κυρίως για να στείλει εσωκομματικό μήνυμα, παρά για να επαναλάβει την ήδη εκπεφρασμένη άποψή του για τον λοιμωξιολόγο. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην κατακλείδα: «Ελπίζω τώρα, έστω και οι πιο δύσπιστοι, να κατάλαβαν…». Οι δύσπιστοι βεβαίως είναι εντός της Κουμουνδούρου. Υπενθυμίζεται πως Νίκος Φίλης και Θανάσης Καρτερός έχουν δημοσίως αποστασιοποιηθεί από τα εγκώμια που συγκέντρωσε ο καθηγητής.

Δυσφορία στην Κουμουνδούρου

Πάντως φαίνεται πως ούτε το νέο άρθρο του Ξανθού έπεισε πολλούς εντός του κόμματος. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν πως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «άκαιρη» την επαναφορά του θέματος από τον τέως υπουργό, σε ένα χρονικό σημείο που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει βηματισμό και να ασκήσει πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Οργισμένη αντίδραση

Την οργισμένη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα προκάλεσε η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, πως από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας νικητής θα βγει μόνο η Ρωσία. Η ρωσική πρεσβεία με μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζει «γελοία και παράλογη επινόηση» τα όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία. Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές». Να αναμένουμε απάντηση;

«Αντισυστημική» Φώφη

Αν κάποιος προσέξει τον τρόπο με τον οποίο κινείται τελευταία το ΚΙΝΑΛ –ακόμα και απέναντι στα ΜΜΕ–, θα διαπιστώσει πως η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει μια πιο επιθετική διάθεση και δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Αντίθετα, με κάθε ευκαιρία πλέον και όπου θεωρεί πως αδικείται, απαντά και μάλιστα με σφοδρότητα, όπως έγινε πρόσφατα με δημοσιεύματα που ενόχλησαν. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, αλλά για μια νέα στρατηγική πιο… αντισυστημική.​​​​​​

Το «καζάνι» του Σχοινά

Τι σχέση μπορεί να έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν με… καζάνια; Την απάντηση μου έδωσε άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής ανθρωπογεωγραφίας και του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις στη Γηραιά Ηπειρο. Μου έλεγε, λοιπόν, πως τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν έντονοι διαγκωνισμοί μεταξύ των επιτρόπων για τον τελικό καταμερισμό του ποσού που θα λάβει η κάθε χώρα. Οι ζυμώσεις ήταν ακόμα έντονες στο τελευταίο Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη. Εκεί ο Σχοινάς μετέφερε τις ελληνικές θέσεις με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, τονίζοντας τη ζημία που υπέστη η ελληνική οικονομία τόσο στον τουρισμό όσο και στη ναυτιλία. «Μετά το Κολέγιο μπήκαμε στην τελική ευθεία που άρχισαν να μαγειρεύονται στα… καζάνια τα τελικά ποσά», μου λέει η ίδια πηγή, προσθέτοντας «πως ο Σχοινάς έδειξε να ξέρει από μαγειρική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή