Ο αδιόριστος μετανάστης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι εκ των αιτούντων άσυλο το δικαιούνται, υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας που τους φιλοξένησαν όσο εκκρεμούσε η αίτησή τους. Λογικό. Ετσι, σταδιακά θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, αφού οι υπόλοιποι, που δεν δικαιούνται άσυλο, θα είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τι κάνουν αυτοί που δικαιούνται άσυλο και εγκαταλείπουν τις δομές; Προωθούνται σε διαμερίσματα και εξασφαλίζεται η διατροφή τους για ένα χρόνο. Μετά, είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν. Τους δίνεται, αν δεν κάνω λάθος, ένα περιθώριο δύο ή τριών ετών για να αναζητήσουν εργασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποτίθεται ότι διευκολύνεται η ένταξή τους στην κοινωνία. Εξοικειώνονται, δηλαδή, με την ιδέα ότι το κράτος βρέχει λεφτά. Το κράτος μπορεί να είναι το ελληνικό, μπορεί να είναι και η Ε.Ε.

Τα δικαιώματά τους τα ξέρουν. Είναι το πρώτο που μαθαίνουν. Μαθαίνουν, όμως, τίποτε για τις υποχρεώσεις τους; Μαθαίνουν για τον κοινοβουλευτισμό, για τον χριστιανισμό, που είναι η κρατούσα θρησκεία στην κοινωνία στην οποία θα ενταχθούν; Για τη θέση της γυναίκας, για τα δικαιώματα του παιδιού; Ή απλώς εντάσσονται; Οπου εντάσσομαι σημαίνει «είμαι εδώ». Και τι θα γίνει όταν πλέον αναγκαστούν να βρουν δουλειά σε μια κοινωνία που ήδη απειλείται από την ανεργία; Και αν δεν βρουν δουλειά; Θα ζητήσουν από το κράτος όσα τους οφείλει για να ζήσουν. Και αν δεν τους τα δώσει, θα θυμώσουν. Και θα σπεύσουν να τους συμπαρασταθούν οι διάφοροι που δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί χρωστούν τη σωτηρία τους σε αυτό το κράτος, αλλά ότι το κράτος οφείλει τη σωτηρία του σε αυτούς. Θα αποκτήσουμε μερικούς ακόμη «αδιόριστους» – επάγγελμα θεωρείται. Οσοι είναι πρόσφυγες έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Το θέμα είναι πόσοι θα μείνουν και, κυρίως, με ποιον τρόπο θα ενταχθούν.

Οταν ήρθαν οι «Αλβανοί» –δεν ήταν όνομα, ήταν επιθετικός προσδιορισμός τότε για πολλούς– κανένα κράτος δεν πλήρωσε την επιβίωσή τους. Οσοι εργάστηκαν σκληρά μπόρεσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και πολλούς να τους ξεχωρίζεις πλέον μόνον επειδή προφέρουν το -ρο σαν τον Τσίπρα όταν μιλάει αγγλικά. Παραβατικοί και υπόκοσμος υπάρχουν παντού και πάντα. Οι χιλιαστές της προσφυγιάς λένε ότι, όπως εντάχθηκαν οι Αλβανοί, θα ενταχθούν και οι Αφγανοί. Δεν αναρωτιούνται μήπως οι Αλβανοί εντάχθηκαν επειδή ήρθαν να δουλέψουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα τους έδωσε δουλειά; Από μια άποψη και αυτοί ήσαν πρόσφυγες. Επείγει η αποσυμφόρηση των δομών – ειδικά στα νησιά. Ακολουθεί η τύχη όσων έχουν άσυλο. Ως πότε θα μένουν με κρατικά έξοδα στα διαμερίσματα του Παπαδημούλη; Και πότε θα αρχίσουν να δουλεύουν, για να ενταχθούν στον «ενεργό» πληθυσμό; Πριν φθάσουμε στον δυσμενή επίλογο, ας επεξεργαστούμε το κυρίως θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή