Το καλοκαίρι του ’20

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε στις αρχές Απριλίου σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων, στην ερώτηση «όταν με το καλό λήξει η εφαρμογή των μέτρων, τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο από όλα», το 32% απάντησε πως θα βγει έξω για καφέ ή φαγητό. Η επιθυμία της εξόδου βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ωστόσο δεν αποτυπώθηκε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας. Ο καιρός δεν λειτούργησε ως σύμμαχος, αλλά μάλλον πιο σημαντικός λόγος είναι η ψυχολογία που θα χρειαστεί χρόνος μέχρι ν’ «ανέβει», και ακόμη περισσότερο η οικονομική αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.

Η προηγούμενη Δευτέρα λοιπόν ήταν η πρώτη μέρα μετά το lockdown που οι ελληνικές πόλεις έδειχναν πιο «κανονικές» πλησιάζοντας τον παλιό τους εαυτό. Στην Αθήνα τα τραπεζάκια των εστιατορίων, των καφέ, των μπαρ, ξαναπήραν τη θέση τους, απλώθηκαν περισσότερο όπου υπήρχε αυτή η δυνατότητα, σε αρκετές περιπτώσεις παραπάνω απ’ όσο έπρεπε –ελπίζουμε να μην ισχύσει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»–, και παρόλο που οι μπόρες λειτούργησαν για κάποιους αποθαρρυντικά, η νύχτα απέκτησε ξανά κάποιο παλμό. Για ορισμένους όμως δεν είναι βέβαιο ότι η ζημιά που έγινε είναι αναστρέψιμη.

Οι άνθρωποι της εστίασης είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Πέρασαν δέκα χρόνια σφοδρής κρίσης, αλλά στις αρχές του ’20 είδαν την κατάσταση να βελτιώνεται και να δημιουργεί προοπτικές. Κάποιοι έκαναν πράξη τη φιλοδοξία τους να επεκταθούν, να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο, προσβλέποντας σε ένα καλοκαίρι απογειωτικό για τον ελληνικό τουρισμό με ρεκόρ αφίξεων στην Αθήνα. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει υπερβολικό ρίσκο, καθώς το ξέσπασμα πανδημίας με όλα όσα βιώσαμε, μέχρι πριν από λίγους μήνες βρισκόταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Η επιθυμία μας να βγούμε έξω, να πάμε με τους φίλους μας σε ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ, δεν αρκεί για να στηρίξει τον χώρο της εστίασης. Η οικονομική ανακάμψή του θα είναι μια δύσκολη πορεία και ίσως σε πολλές περιπτώσεις το λουκέτο αποτελέσει μονόδρομο. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα αλλά σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα. Κυρίως θα χρειαστεί εμπιστοσύνη για να ξαναβρεί τον βηματισμό του ο τομέας εστίασης· μεταξύ Πολιτείας, επαγγελματιών της εστίασης και καταναλωτών. Το καλοκαίρι του ’20 θα είναι κρίσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή