Ο ονειροπόλος διπλωμάτης και η νησίδα της παράνοιας

Ο ονειροπόλος διπλωμάτης και η νησίδα της παράνοιας

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σέρτζιο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2020)

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Μπάρκερ

Ερμηνείες: Βάγκνερ Μόουρα, Ανα ντε Αρμάς, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ

Η αληθινή ιστορία του υψηλόβαθμου διπλωμάτη του ΟΗΕ, Σέρτζιο ντι Μέλο, γίνεται ταινία από το Netflix, με έμφαση στη σχέση του τελευταίου με τη σύντροφό του, Καρολίνα Λαριέρα. Ο Βάγκνερ Μόουρα, του σπουδαίου «Narcos», υποδύεται τον Βραζιλιάνο αξιωματούχο, τον οποίο βλέπουμε να φτάνει στο Ιράκ το 2003, στην επαύριον της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης, προκειμένου να βοηθήσει στη διαδικασία μετάβασης προς τη δημοκρατία. Μια βόμβα, ωστόσο, που θα εκραγεί στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών, τον αφήνει βαριά τραυματισμένο και εγκλωβισμένο στο εσωτερικό του κτιρίου. Καθώς οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν, εκείνος συλλογίζεται –και εμείς παρακολουθούμε σε φλασμπάκ– στιγμές από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν και γνώρισε τη νεαρή Καρολίνα.

Η διπλωματία μπλέκεται με το ρομάντζο, σε μια ταινία που αναδεικνύεται κυρίως εξαιτίας των χαρισματικών πρωταγωνιστών της· συμβάλλει φυσικά και η ξεχωριστή προσωπικότητα του Σέρτζιο ντι Μέλο, ενός ανθρώπου που εργάστηκε επί πολλά χρόνια σκληρά προς την κατεύθυνση της επίλυσης διενέξεων και συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενα από αυτά ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, όπου γνωρίζει την Καρολίνα –την υποδύεται η πανέμορφη Ανα ντε Αρμάς–, με τους δυο τους να ερωτεύονται ακαριαία. Η σχέση τους προχωρά, ενώ ο Σέρτζιο αγωνίζεται παράλληλα να εξασφαλίσει την ειρήνη στο νεοσύστατο κράτος.

Ο Φάρος

ΘΡΙΛΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Εγκερς

Ερμηνείες: Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον

Μια εξαιρετική ταινία της φετινής παραγωγής είναι διαθέσιμη πλέον προς ενοικίαση στην on demand υπηρεσία της Cosmote TV. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ρόμπερτ Εγκερς, ενώνει εδώ τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Ρόμπερτ Πάτινσον, με τους δύο σταρ να συνθέτουν ένα γοητευτικό όσο και παρανοϊκό δίδυμο. Λίγο πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο νεαρός Τόμας Χάουαρντ (Πάτινσον) φτάνει σε ένα απομακρυσμένο, ακατοίκητο κατά τα άλλα νησάκι, προκειμένου να εργαστεί στον φάρο που υπάρχει εκεί. Μαζί του είναι ο Τόμας Γουέικ (Νταφόε), έμπειρος φαροφύλακας και πρώην ναυτικός, με αδυναμία στο αλκοόλ. Η βάναυση συμπεριφορά του τελευταίου μαζί με μια καταιγίδα που τους αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο θα τους οδηγήσουν σε άγρια σύγκρουση.

Ο Εγκερς δημιουργεί για τους ηθοποιούς του ένα θεατρικό περιβάλλον, με ιδιωματισμούς και συναισθηματικά ξεσπάσματα που μας κρατούν καθηλωμένους. Οσο οι μέρες περνούν και το φαγητό σταδιακά αντικαθίσταται από μπουκάλια οινοπνεύματος –μέχρι και φωτιστικού πετρελαίου– η παράνοια κλιμακώνεται, σε έναν στρόβιλο απελπισίας και παραισθήσεων.

HOME CINEMA

Εγκλωβισμένοι σε έναν κόσμο γεμάτο ταμπού

Τα μυστικά της Τεχεράνης

ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2017)

Σκηνοθεσία: Αλί Σουζαντέ

Ακούγονται: Φαράντ Αμπαντινεζάντ, Τόμας Νας, Αράς Μαραντί

Ο ονειροπόλος διπλωμάτης και η νησίδα της παράνοιας-1

«Τα μυστικά της Τεχεράνης» είναι διαθέσιμα στο Cinobo.

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα πολύ ιδιαίτερο, ενήλικο κινούμενο σχέδιο, το οποίο μας έρχεται από τη Γερμανία, αναφέρεται ωστόσο στη σύγχρονη Περσία. Ο καρτουνίστας Αλί Σουζαντέ, που έζησε στο Ιράν μέχρι τα 25 του, κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα τη σύγχρονη καθημερινότητα μιας χώρας που υποφέρει τόσο από γραπτούς όσο και από άγραφους νόμους. Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας («Tehran Taboo») εκφράζει ακριβέστερα και το περιεχόμενό της. Και αυτό γιατί πολλά από εκείνα που αλλού θεωρούνται φυσιολογικά, εδώ αποτελούν κανονικό ταμπού. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι μια δυναμική χωρισμένη μητέρα, η οποία εκδίδεται προκειμένου να ζήσει τον μικρό γιο της. Η ιστορία της σταδιακά θα μπλεχθεί με εκείνες δύο ακόμη νεαρών γυναικών κι ενός φοιτητή, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον άτεγκτο θρησκευτικό νόμο. Μπορεί η δίψα για ζωή και ελευθερία να αποδειχθεί ισχυρότερη; Το φιλμ του Σουζαντέ διαλέγει για θέμα του το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα: τη γυναίκα και συγκεκριμένα τα «προβλήματα» που αυτή δημιουργεί με τη σεξουαλικότητα ή την επιθυμία της για ανεξαρτησία. Εδώ υπάρχει η πόρνη που φέρνει μαζί στη «δουλειά» το παιδί της. Κάποια άλλη, παντρεμένη, υφαίνει ολόκληρη συνωμοσία προκειμένου να καταφέρει να εργαστεί χωρίς την άδεια του συζύγου της, ενώ μια τρίτη προσπαθεί απεγνωσμένα να ξαναγίνει παρθένα (μέσω εγχείρησης) για να πάρει και πάλι τη θέση της στο νυφικό παζάρι.

Snowpiercer

ΘΡΙΛΕΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)

Δημιουργός: Γκριμ Μάνσον,  Τζος Φρίμαν

Ερμηνείες: Τζένιφερ Κόνελι, Νταβίντ Ντιγκς, Μίκι Σάμνερ

Ο ονειροπόλος διπλωμάτης και η νησίδα της παράνοιας-2

Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς «Snowpiercer» (στη φωτ. η Τζένιφερ Κόνελι) έχουν ήδη προβληθεί στο Netflix.

Το ευφάνταστο, προ ολίγων ετών, θρίλερ του φετινού θριαμβευτή των Οσκαρ, Μπονγκ Τζουν-χο, μετατρέπεται σε τηλεοπτική σειρά, διαθέσιμη στη χώρα μας μέσω του Netfllix. Σε ένα δυστοπικό μέλλον και με τον πλανήτη να έχει μετατραπεί σε μια παγωμένη έρημο, οι μοναδικοί επιζώντες έχουν επιβιβαστεί σε ένα πελώριο τρένο με 1.001 βαγόνια, ένα τεχνολογικό θαύμα, το οποίο κινείται αέναα διασχίζοντας τη Γη. Εκεί όπως και στον παλιό κόσμο υπάρχει ταξική διαστρωμάτωση: από τους πλούσιους της Α΄ θέσης που ταξιδεύουν με όλες τις ανέσεις, ώς τους «κολασμένους» της ουράς που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ενας από αυτούς, πρώην αστυνομικός ντετέκτιβ, θα κληθεί μπροστά προκειμένου να διαλευκάνει ένα άγριο έγκλημα. Ταυτόχρονα οι υπόλοιποι σύντροφοί του ετοιμάζονται για εξέγερση.

Η σειρά υιοθετεί αρκετά χαλαρά το σενάριο του προτύπου της, κάνοντας και αρκετές αλλαγές. Η Τζένιφερ Κόνελι παίρνει τη θέση του Εντ Χάρις, ως κυβερνήτης του τρένου, ενώ η αστυνομική υπο-ιστορία θα βοηθήσει προφανώς να διατηρηθεί το ενδιαφέρον στο μάκρος των 20 επεισοδίων. Στα δύο που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής έχουμε δει ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, με αρκετό σασπένς και ενδιαφέρουσες πολιτικές προεκτάσεις, δίχως πάντως τη δεξιοτεχνία του Κορεάτη μάστορα του σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή