Βουλή: Σύγκρουση με φόντο τα μέτρα

Βουλή: Σύγκρουση με φόντο τα μέτρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά πολλαπλής αντιπαράθεσης έχει τεθεί το πολιτικό σύστημα, όπως κατέδειξε η μακρά χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν ψήφιση μέτρων για την πανδημία αλλά και –κυρίως– διατάξεων για σειρά ζητημάτων που ανακύπτουν ενόψει της επερχόμενης ύφεσης: Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση και συνολικά η αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το μείγμα της αναγκαίας οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις παρούσες συνθήκες, ενώ από την άλλη αναδεικνύονται όχι μόνο διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις που κάνουν έκαστο εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ τους τάσεις αντιπαράθεσης.

Κεντρικά, τις κυβερνητικές επιλογές υποστήριξε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρ. Σταϊκούρας, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης. η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική. Απέναντί του κατ’ αρχάς ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος υπεραμυνόμενος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχονται στο λεγόμενο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», άσκησε εκ νέου κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να μην κάνει «εμπροσθοβαρή» στήριξη της οικονομίας, και κάλεσε ουσιαστικά τα άλλα κόμματα να στηρίξουν το εν λόγω πρόγραμμα, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έστρεψε τα βέλη του κατά του ΚΚΕ για τη στάση του να υποστηρίζει πως μόνο μια συνολική αλλαγή μπορεί να φέρει λύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας υπογράμμισε ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το βάθος της επερχόμενης ύφεσης, είναι αδύνατη η αξιολόγηση του προγράμματός του και συνεπώς εκτός πεδίου διαλόγου για το περιεχόμενό του. Αρνητικά σχόλια για θέσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκαν επίσης από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ σε κάποια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος μίλησε επικριτικά και για τις θέσεις που αναπτύσσει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης. Εναντίον όλων εμφανίστηκε εκ νέου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ σε παρέμβασή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας επέκρινε τόσο την κυβέρνηση («στήνεται στα έξι μέτρα ο εργαζόμενος λαός» είπε μεταξύ άλλων), όσο όμως και την πολιτική πρόταση που αρθρώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που –όπως είπε– έχουν κυβερνήσει με γνωστά αποτελέσματα. Ο κ. Κουτσούμπας, όπως αναμενόταν, παρουσίασε και τροπολογία του κόμματός του για τη ΛΑΡΚΟ, με τον κ. Βαρουφάκη λίγο αργότερα να λέει: «Χαιρόμαστε για την τροπολογία που καταθέσατε συνάδελφοι του ΚΚΕ. Και τη στηρίζουμε».

Πέραν της ουσίας της ακολουθούμενης πολιτικής, η αντιπολίτευση άσκησε και χθες κριτική για τον τρόπο νομοθέτησης εξαιτίας και του γεγονότος ότι με την ευκαιρία της ψήφισης δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου προωθήθηκαν για ψήφιση και πολλές υπουργικές τροπολογίες με μεγάλο όγκο περιεχομένου και με ιδιαίτερη σημασία, όπως εκείνη η οποία κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας και αφορά εργασιακά ζητήματα στη μετα-πανδημία πραγματικότητα. «Μια νομοθετική “σκούπα” είναι αυτή. Είναι ένας κακός τρόπος νομοθέτησης και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Είναι ένα περπάτημα του βλέποντας και κάνοντας», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος. Τέλος, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετέθη και πάλι το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή