Μεταγωγικά πλοία της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν σε ορυχείο

Μεταγωγικά πλοία της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν σε ορυχείο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τρία πλοία της ρωμαϊκής εποχής ανακάλυψαν ανθρακωρύχοι σε ορυχείο του Ποζάρεβατς στην ανατολική Σερβία. Τα ρωμαϊκά σκάφη εντοπίστηκαν θαμμένα στο χώμα κατά τη διάρκεια εκσκαφής στην πλαγιά του ορυχείου, η οποία βρισκόταν στην αρχαία κοίτη του Δούναβη, που κυλούσε εκεί πριν από 1.300 χρόνια.

Το ορυχείο βρίσκεται άλλωστε πολύ κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Βιμινάκιο. Το μεγαλύτερο από τα τρία σκάφη ήταν μεταγωγικό ποταμόπλοιο μήκους 13 μέτρων, ενώ τα περίπλοκα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε ρωμαϊκή τεχνογνωσία και μεθόδους. Τα άλλα δύο πλοία είναι μικρότερα και απλούστερης κατασκευής, καθώς το καθένα φτιάχτηκε από ενιαίο κορμό δένδρου, γνώρισμα των Σλάβων καραβομαραγκών.

Φθορές κατά την ανασκαφή

Τα τρία πλοία διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς ήταν θαμμένα κάτω από 10 μέτρα αργιλώδους εδάφους, αποτέλεσμα πρόσχωσης από τη ροή του Δούναβη. Ο εκσκαφέας του ορυχείου προκάλεσε, όμως, σημαντικές φθορές στο μεγαλύτερο –και πιο προηγμένο– από τα ναυάγια. Ο διευθυντής του αρχαιολογικού ινστιτούτου του Βιμινακίου, Μιομίρ Κόρατς, ανέφερε ότι το ναυάγιο καταστράφηκε κατά 35%-40% από το μηχάνημα εκσκαφής του ορυχείου. Αρχαιολόγοι πασχίζουν τώρα να συγκεντρώσουν όλα τα τμήματα του σκάφους, σε μία προσπάθεια να το ανακατασκευάσουν. Η αρχαιολογική ομάδα φιλοδοξεί να επιδιορθώσει και τα τρία ναυάγια για να αντλήσει πληροφορίες για την εμπορική δραστηριότητα στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη στις όχθες του Δούναβη.

Το μεταγωγικό σκάφος διέθετε έξι σειρές κωπηλατών και παραλληλόγραμμο ιστίο. Τα ύφαλα του πλοίου εμφανίζουν ίχνη επισκευών, αποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιήθηκε εντατικά. Παρότι τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά του σκάφους είναι ρωμαϊκά, η μεταγωγική «φορτηγίδα» ενδέχεται να χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή ή ακόμη και από τα μεσαιωνικά χρόνια.

Χωρίς ίχνη μάχης

Η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι τα σκάφη κατασκευάσθηκαν την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, καθώς το λιμάνι του Βιμινακίου έπεσε στα χέρια Σλάβων βαρβάρων γύρω στο 600 μ.Χ. Το Βιμινάκιο έχει ανασκαφεί ενδελεχώς από τη σερβική αρχαιολογική υπηρεσία και είναι επισκέψιμο για το κοινό. Κανένα από τα τρία σκάφη δεν φέρει ίχνη μάχης, πείθοντας τους αρχαιολόγους ότι η χρήση τους ήταν καθαρά εμπορική. Ο κ. Κόρατς εικάζει ότι τα τρία σκάφη εγκαταλείφθηκαν από Ρωμαίους κατοίκους του Βιμινακίου, οι οποίοι διέσχισαν με αυτά τον Δούναβη κατά την υποχώρησή τους προς τα ρωμαϊκά εδάφη της Δακίας –σύγχρονη Ρουμανία– και απέναντι στην επέλαση σλαβικών φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή