Συμφωνία για Forthnet, νέος στόχος η Wind Hellas

Συμφωνία για Forthnet, νέος στόχος η Wind Hellas

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισε χθες βράδυ η συμφωνία μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας BC Partners και των πιστωτριών τραπεζών για την απόκτηση του 33% των μετοχών της Forthnet. Παραμένει, ωστόσο, σε εκκρεμότητα η συμφωνία της BC Partners με τη διοίκηση της Forthnet αναφορικά με την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ που διασφαλίζει η πρώτη για τη δεύτερη, για το διάστημα που ακολουθεί, μέχρι και την έγκριση της εξαγοράς της εταιρείας από τις αρχές ανταγωνισμού.

Το θέμα θα εξετάσει η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού, καθώς αφορά διασυνοριακή συγκέντρωση, με δεδομένο ότι η Forthnet κατά πάσα πιθανότητα θα περιέλθει στη United Corp., εταιρεία ελεγχόμενη από την BC Partners. Με δεδομένο, όμως, το χαμηλό μερίδιο αγοράς που κατέχει η Forthnet στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και το ότι το μερίδιο αγοράς της United είναι μηδενικό στη χώρα μας, εκτιμάται ότι η έγκριση για τη συγκέντρωση των δύο επιχειρήσεων δεν θα αργήσει.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, η συμφωνία BC Partners και τραπεζών θα έχει τέτοια δομή που θα επιτρέπει στην πρώτη από τις δύο να μην υποβάλει, κατά την παρούσα φάση, δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μειοψηφικών συμμετοχών στην εταιρεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με ό,τι λεγόταν το προηγούμενο διάστημα, η BC Partners μάλλον θα αποκτήσει μερίδιο χαμηλότερο του 33,4% και σε δεύτερο χρόνο θα φθάσει στο 36% που κατέχουν οι τράπεζες.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet ανοίγει τον δρόμο για τον δεύτερο στόχο της BC Partners στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από τη Wind Hellas. Η επενδυτική εταιρεία ποτέ δεν έκρυψε την επιδίωξή της αυτή και αυτό προσπάθησε να πράξει μόλις πριν από μερικούς μήνες. Ηταν τον Δεκέμβριο του 2019 που η εταιρεία επιχείρησε να αποκτήσει τη Wind, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς το τίμημα που πρόσφερε στους μετόχους της ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών τους.

Οι ευκαιρίες, ωστόσο, δεν εξαντλήθηκαν. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι μέτοχοι της Wind, οι επενδυτικές επιχειρήσεις Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, θέλουν να αποεπενδύσουν από την εταιρεία, το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την BC Partners. Η τελευταία συνεχίζει τη στρατηγική δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου παίκτη τηλεπικοινωνιών και μίντια στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners, τη διετία 2018-2019, απέκτησε αντί 3,8 δισ. ευρώ τις δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και μίντια United Group και Vivacom σε Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία και Αλβανία. Από το παζλ αυτών των εξαγορών απουσιάζουν σήμερα μόνο η Ελλάδα και η Ρουμανία. Στη Ρουμανία η εταιρεία φέρεται να έχει εμπλακεί σε συνομιλίες για την απόκτηση της Telekom Romania και της T-Mobile Romania από τον ΟΤΕ. Ωστόσο, όπως συνέβη και με τη Wind στην Ελλάδα, οι συζητήσεις με τον ΟΤΕ στη Ρουμανία δεν ευοδώθηκαν, καθώς το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλό.

Τα συν και πλην της ενδεχόμενης εξαγοράς

Η απόκτηση της Forthnet εξασφαλίζει στην BC Partners την είσοδο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Η United Group πιθανώς να έχει κάποιες συνέργειες με τη Forthnet στον τομέα των μίντια, αλλά στις τηλεπικοινωνίες η παρουσία είναι μικρή. Η ελληνική εταιρεία δεν έχει άδεια κινητής τηλεφωνίας, ενώ επιπλέον δεν αναπτύσσει δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή, καθώς την περίοδο που αποφασίζονταν οι επενδύσεις (2017-2018) έπασχε από ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης. Ετσι, ο «μοιρασμός» των γεωγραφικών περιοχών της χώρας για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (FTTx) έγινε από την ΕΕΤΤ χωρίς τη Forthnet. Ευκαιρίες, ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν. Για παράδειγμα, επίκειται η αδειοδότηση κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Η BC Partners σε συνεργασία με τη United μπορούν και έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια να το πράξουν.

Ωστόσο, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα το πράξει. Και αυτό όχι επειδή δεν έχει τα κεφάλαια, αλλά επειδή σε μια εποχή που οι τέσσερις παίκτες γίνονται τρεις, πολύ δύσκολα ένας επενδυτής θα επιδιώξει την απόκτηση της τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε μια αγορά που έχει περάσει δύο οικονομικές κρίσεις. Αλλωστε, η συρρίκνωση των παικτών έγινε ορατή στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν άντεξαν τέσσερις παίκτες κινητής (ΑΤ&Τ, Verizon, Sprint και T-Mobile). Επειτα από χρόνια προσπαθειών, τελικά η αμερικανική επιτροπή τηλεπικοινωνιών (FCC) έδωσε το πράσινο φως για τη συγχώνευση των εταιρειών Sprint και T-Mobile.

Το ίδιο συνέβη και στη Μ. Βρετανία, μια αγορά ύψους 30 δισ. λιρών (33,3 δισ. ευρώ) ετησίως. Τελικά οι αρχές της χώρας επέτρεψαν τη συγκέντρωση των πέντε παικτών σε τέσσερις και όλα δείχνουν πως η αγορά οδεύει σε τρεις. Το αίτημα που τέθηκε για τη συγχώνευση της Three με την O2 δεν εισακούσθηκε το 2016 από τις αρχές ανταγωνισμού της χώρας, αλλά τώρα παίρνει άλλη τροπή, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ολα, επομένως, καταδεικνύουν ότι η BC Partners στην Ελλάδα δεν θέλει να καταστεί ο τέταρτος παίκτης, αλλά ο τρίτος. Ωστόσο, η Wind πλέον δεν είναι ο εύκολος αντίπαλος που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της εταιρείας περιορίζει την πίεση των μετόχων της Wind να πουλήσουν φθηνά. Συνεπώς, η BC Partners θα πρέπει να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη απ’ ό,τι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή