Ο «πονοκέφαλος» των τεστ πριν από το «κρας τεστ» του τουρισμού

Ο «πονοκέφαλος» των τεστ πριν από το «κρας τεστ» του τουρισμού

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά πέντε της τουριστικής περιόδου, μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη εκκρεμείς και αφορούν πιθανή διαχείριση περιστατικού COVID-19. Ενδεικτικά, 3.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη το διάστημα του lockdown, αν υιοθετήσει κανείς τους υπολογισμούς του ΕΟΔΥ, στοίχισαν περίπου 180.000 ευρώ. «Αν χρειασθεί να κάνουμε δεκαπλάσια τεστ, τότε ποιoς τα πληρώνει;» αναρωτήθηκε στη σύσκεψη που γίνεται κάθε εβδομάδα, υπό την αιγίδα της περιφέρειας του νησιού, ένας από τους ξενοδόχους που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις συναντήσεις από τα τέλη Μαρτίου.

Με τη μέθοδο της ιχνηλάτησης, τα τεστ αυτά ήταν αναγκαία για την ανίχνευση μόλις 17 περιστατικών, αλλά όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στην Κρήτη υπολογίζουν ότι το «απότομο άνοιγμα» του μεγάλου νησιού στους ξένους επισκέπτες θα δημιουργήσει την ανάγκη για πολύ περισσότερα τεστ.

Οι δημόσιες δομές υγείας στο νησί διαθέτουν αρκετά τεστ, αλλά όχι τόσα ώστε να αντιμετωπίσουν ένα κύμα 1,5 εκατ. επισκεπτών. «Ελπίζουμε, πάντως, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν τεστ τις επόμενες 3-4 εβδομάδες, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα περιορίσουν τις ανάγκες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα παράγοντας του υπουργείου Υγείας. Στην Κρήτη, πολλά –τα περισσότερα– δημόσια νοσοκομεία δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τη δαπάνη για τα τεστ, εξαιτίας των περιορισμών των προϋπολογισμών τους, που δεν έδιναν τη δυνατότητα να γίνουν τεστ προεγχειρητικού ελέγχου σε πολίτες των οποίων οι επεμβάσεις είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

«Πώς θα δικαιολογηθούν οι δαπάνες για τους τουρίστες;» αναρωτήθηκε με νόημα πηγή του ΕΟΔΥ στην «Κ». Ετσι, επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια στα νοσοκομεία, τα τεστ για προεγχειρητικό έλεγχο «μεταφέρονται» στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Εκεί κοστίζουν 10-13 ευρώ, έναντι κόστους 60 ευρώ στα υπόλοιπα εργαστήρια. Οσα τεστ χρειάζεται να αναλυθούν επειγόντως και δεν υπάρχει χρόνος για τη μεταφορά τους στην Αθήνα στέλνονται στα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, όπως έγινε αυτή την εβδομάδα με δύο περιστατικά που «προκάλεσαν» δεκάδες ελέγχους (συνολικά πάνω από 50).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ασχολήθηκε με το πρόβλημα χρηματοδότησης των τεστ το απόγευμα της Τετάρτης. Την προηγούμενη μέρα, η αντίστοιχη επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να υποβάλλονται σε τεστ όσοι τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους (το 70% των επισκεπτών της Κύπρου είναι από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες με βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση). Η Κύπρος έχει χωρίσει τις χώρες οι πολίτες των οποίων μπορούν να την επισκεφθούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη ομάδα θα μπορεί να την επισκεφθεί από τις 9 Ιουνίου και η δεύτερη από τις 20 του μηνός. Πολίτες και των δύο ομάδων πρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ασθενείς πριν από την εκκίνηση του ταξιδιού τους. Πάντως, μετά τις 20 Ιουνίου οι πολίτες από την πρώτη ομάδα δεν θα χρειάζονται πλέον τα πιστοποιητικά, ενώ θα είναι απαραίτητα για τους πολίτες από τη δεύτερη.

Η Αθήνα ελπίζει να αποφύγει όλη αυτή τη διαδικασία, καθώς θα ανοίξει τα αεροδρόμιά της λίγο αργότερα από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό μέτρο ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με την επιτροπή Τσιόδρα και περιλαμβανόταν στις αρχικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε.

Ενα σενάριο που εξετάσθηκε στην Αθήνα είναι μια μικρή επιβάρυνση σε κάθε τουρίστα (της τάξεως του μισού ή ενός ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκέντρωση ενός ποσού επαρκούς για να χρηματοδοτηθούν η αγορά και η ανάλυση αρκετών χιλιάδων τεστ. Μια άλλη λύση είναι το λεγόμενο pooling, δηλαδή η εξέταση σε σημεία εισόδου πολλών επισκεπτών μαζικά, κάτι ωστόσο που θα μειώσει την αξιοπιστία του ελέγχου. Αν ένα δείγμα, π.χ. μιας οικογένειας, βγει θετικό, τότε εξετάζεται κάθε μέλος της ξεχωριστά, η πιθανότητα όμως να υπάρξει ψευδές αρνητικό δείγμα, επειδή τα πολλά δείγματα έχουν «αραιώσει» τον ιό, είναι μεγάλη.

Η μεταφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια δεύτερη εκκρεμότητα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο ασθενείς με κορωνοϊό θα μεταφέρονται από τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν. Αν αυτό θα γίνεται με ασθενοφόρα ή με αυτοκίνητα των κινητών μονάδων υγείας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο. Η μεταφορά με ασθενοφόρα εκτιμάται ότι θα δημιουργούσε «κακό κλίμα» σε μονάδες, ενώ τα οχήματα πιθανόν να ήταν απαραίτητα για μεταφορές ασθενών με πιο σοβαρές ανάγκες.

Ενα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι το πού θα μεταφέρονται όσοι ασθενούν. Στο Νότιο Αιγαίο, η περιφέρεια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για ξενοδοχεία COVID-19, τα οποία σε μια πρώτη φάση είχε συζητηθεί να γίνουν στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο. Τέλος, «υπάρχουν δύο ζητήματα που μας απασχολούν: να είναι τα ξενοδοχεία αυτά ίδιας κατηγορίας με εκείνα που έχουν κλείσει και έχουν πληρώσει οι επισκέπτες και να βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία», είπε στην «Κ» πηγή του ΕΟΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή