Ψηφίστε για τον πεζόδρομό σας

Ψηφίστε για τον πεζόδρομό σας

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βλέπουμε την πόλη μας αλλιώς» είναι το σύνθημα της άτυπης καμπάνιας που ξεκινάει η Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού και να αποδώσει δημόσιο χώρο και πάλι στους πολίτες.

Με στόχο οι πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και πιο ανθρώπινες, η ΚΕΔΕ ξεκινάει, σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και τους δημότες μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, «εμπνευσμένη» από τις ημέρες της καραντίνας. Στόχος είναι στο εγχείρημα να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας προκειμένου σε κάθε πόλη της χώρας να υπάρχει τουλάχιστον ένας ποδηλατόδρομος ή ένας πεζόδρομος, να ενθαρρυνθούν τα ηλεκτροκίνητα μέσα αλλά και να γίνουν και προτάσεις για βιώσιμες αναπλάσεις των πόλεων.

Το όλο πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή των ίδιων των δημοτών που με την ψήφο τους θα πουν ποιος δρόμος της πόλης τους επιθυμούν να πεζοδρομηθεί, στην αρχή δοκιμαστικά για σύντομο χρονικό διάστημα, και πού θα γίνει ποδηλατόδρομος.

«Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να ζεις σε πόλεις με πράσινο, με πεζοδρόμους που μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, με διαδρομές που μπορείς να κάνεις ποδήλατο, με πολλούς ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς. Επαναπροσδιορίσαμε βασικές αξίες και προτεραιότητες της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η εργασία, η υγεία, το αίσθημα να νοιάζεσαι για τον γείτονα και τον συνάνθρωπό σου», σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η φύση «ξεκουράστηκε» λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση τη συγκεκριμένη περίοδο μειώθηκε έως και 20% στο κέντρο των πόλεων. Στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ είναι να διατηρηθούν τα θετικά που προέκυψαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων την περίοδο της καραντίνας π.χ. περίπατοι στη φύση, μειωμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, μειωμένη χρήση αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι έξι δράσεις

Προκειμένου να δούμε «την πόλη μας αλλιώς», η ΚΕΔΕ προτείνει στους δήμους της χώρας να υιοθετήσουν έξι δράσεις, εμπνευσμένες από την πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, και συγκεκριμένα: τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων, τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους δήμους που θα συμμετέχουν για ελάχιστο διάστημα έξι μηνών, δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, την περίοδο των περιοριστικών μέτρων) ως φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, διοργάνωση «ποδηλατάδας» στις 3 Ιουνίου, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ανάληψη μέτρων από πλευράς δήμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες και τέλος τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε όλους τους δήμους.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Οπως ακριβώς συνέβαινε και στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν στο εγχείρημα στέλνοντας sms σε ένα πενταψήφιο νούμερο που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Μόνο που το μήνυμα δεν θα αφορά τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως π.χ. ψώνια ή άσκηση, αλλά τις προτάσεις τους για τη «μεταμόρφωση» της πόλης τους.

Οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία θα προτείνουν έξι χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατοδρόμους, με αντιστοίχιση από το 1 ώς το 6. Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα στον συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, για ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη όπου ζει, θα ρυθμιστεί ώστε να γίνεται χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ώς το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2).

Ο κάθε δήμος θα δεσμευθεί ότι για τουλάχιστον έξι μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα τον δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.

Πιλοτική εφαρμογή

Το εγχείρημα το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση, κατά το τυπικό, στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ αυτή την εβδομάδα, θα ξεκινήσει πιλοτικά με όσους δήμους είναι έτοιμοι και στόχος είναι να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις απαιτούνται να γίνουν και οι σχετικές μελέτες, ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα επισπευσθούν λόγω του ότι 150 δήμοι στη χώρα έχουν μπει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συμπεράσματα αυτών των εργασιών. Ωθηση στο εγχείρημα δίνουν και οι διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν επιτάχυνση των διαδικασιών για κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομήσεων, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων μπορεί να προέλθει κατ’ αρχάς από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Ηρθε η ώρα να επανακτήσουμε τις πόλεις και τον κοινόχρηστο χώρο μας. Να περπατήσουμε στα μέρη που πηγαίναμε την περίοδο της καραντίνας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή