Επέτειος Τιεν Αν Μεν: Το Πεκίνο απαγόρευσε τις εκδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Επέτειος Τιεν Αν Μεν: Το Πεκίνο απαγόρευσε τις εκδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στο Χονγκ Κονγκ για την επέτειο της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν δεν επιτράπηκε για πρώτη φορά σε 30 χρόνια από την αστυνομία που επικαλέσθηκε λόγους δημόσιας υγείας που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού, σε ένα πλαίσιο ακραίας πολιτικής έντασης στην πρώην βρετανική αποικία.

Κάθε χρόνο, η συγκέντρωση στην μνήμη των θυμάτων της καταστολής του κινήματος για την δημοκρατία στην Κίνα, με την αιματηρή επέμβαση του κινεζικού στρατού στις 4 Ιουνίου 1989, προσήλκυε μεγάλο πλήθος.

Το Χονγκ Κονγκ είναι η μόνη περιοχή της Κίνας όπου μνημονεύεται με δημόσια εκδήλωση το γεγονός, πράγμα που από μόνο του αποτελούσε απόδειξη ότι η πρώην βρετανική αποικία απολαμβάνει μοναδικών στην κινεζική επικράτεια ελευθεριών υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», η οποία όρισε και το καθεστώς της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική επικράτεια το 1997.

Τον περασμένο χρόνο, η συγκέντρωση για την 30ή επέτειο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως οξυμένο πολιτικό κλίμα, καθώς το Πεκίνο προσπαθούσε να επιβάλει νόμο που θα επέτρεπε την έκδοση πολιτών του Χονγκ Κονγκ προς την Κίνα, επιδίωξη που προκάλεσε ογκώδεις και βίαιες πολύμηνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

Σε επιστολή με σημερινή ημερομηνία, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοινώνει ότι δεν δίνει άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, διότι θα συνιστούσε «μέγιστη απειλή για την ζωή και την δημόσια υγεία».

Παρά την σχέση του με την Κίνα, κοιτίδα και επίκεντρο της πανδημίας πριν αυτή εξαπλωθεί στον πλανήτη, το Χονγκ Κονγκ κατόρθωσε να ελέγξει την εξέλιξη της επιδημίας, έχοντας καταγράψει περί τα 1.000 κρούσματα και 4 θανάτους συνολικά. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σινεμά και άλλοι δημόσιοι χώροι λειτουργούν κανονικά τις τελευταίες εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ.

Ομως, ενώ κανένα κρούσμα δεν είχε καταγραφεί επί δύο εβδομάδες, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν 5 σε διάστημα δύο ημερών.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης στην μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν κατηγορούν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, που ακολουθούν τις επιταγές του Πεκίνου, ότι εκμεταλλεύονται τον κορονοϊό για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης που εξοργίζει την κινεζική ηγεσία.

Οι διοργανωτές έχουν καλέσει τους κατοίκους της πόλης να ανάψουν ένα κερί το βράδυ της Πέμπτης στις 20.00 όπου και αν βρίσκονται και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

«Αν δεν μας επιτρέπουν να ανάψουμε ένα κερί συμμετέχοντας σε μία διαδήλωση, τότε θα ανάψουμε κεριά σε ολόκληρη την πόλη».

Η 31η επέτειος της Τιενανμέν συμπίπτει με ακόμη μία στιγμή έντασης για το Χονγκ Κονγκ.

Την ώρα που αναμενόταν ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων για την επιδημία θα άρχιζαν και πάλι οι δημοκρατικές διαδηλώσεις, το Πεκίνο πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και επέλεξε να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας. Η κινεζική ηγεσία επιμένει ότι το νομοσχέδιο, που δεν θα περάσει από την έγκριση του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και της «αυτονομιστικής δράσης».

Ομως το δημοκρατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ και οι δυτικές δημοκρατίες θεωρούν ότι πρόκειται για παραβίαση της τοπικής αυτονομίας και καταστρατήγηση της αρχής «μία χώρα δύο συστήματα», που εγγυάται για την πόλη ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα αδιανόητα οπουδήποτε αλλού στην κινεζική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή