Στης Άνδρου τις εξοχές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωγραφικά είναι ευνοημένη, γιατί έχει άπλα. Στις εξοχές της δεν βγαίνει μεζούρα για τη διαφύλαξη της απόστασης των δύο μέτρων. Η Άνδρος φέτος πέρασε –και αυτή– μια ανορθόδοξη άνοιξη. Από τη μια ακυρώθηκαν κρατήσεις μεμονωμένων τουριστών και γκρουπ που θα έρχονταν από το εξωτερικό. Από την άλλη, το lockdown έδωσε την ευκαιρία στο νησί να έρθει πιο κοντά στον εαυτό του, στη φύση και στα μονοπάτια του.

Το δίκτυο Andros Routes (μήκους 180 χλμ., εκ των οποίων τα 100 χλμ. έχουν λάβει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails) φιλοξένησε και μη μυημένους στην πεζοπορία Ανδριώτες. «Τη φετινή άνοιξη αρκετός ντόπιος κόσμος βρήκε διέξοδο στα μονοπάτια. Αυτό ήταν από τα καλά της καραντίνας. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν περπατούσαν και ξεκίνησαν να το κάνουν αυτή την περίοδο. Δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερομένους που μας ρωτούσαν “πού οδηγεί αυτό το μονοπάτι;” ή “πώς συνδέεται με το άλλο;”», μας λέει σε τηλεφωνική συνομιλία μας η συντονίστρια του Andros Routes, Όλγα Καραγιάννη.

Στης Άνδρου τις εξοχές-1

(Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Οι αμύητοι περπάτησαν, οι γερακίνες και τα δελφίνια έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους, λόγω του περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και τώρα που παρήλθε το lockdown; «Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Νομίζω ότι η Άνδρος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, από πολλές πλευρές. Είναι μεγάλο και ευρύχωρο νησί, αραιοκατοικημένο, με πολλές παραλίες, κοντά στην Αθήνα. Επειδή έχει αυτές τις “αρετές”, είναι σε θέση να δεχτεί κόσμο. Φέτος λένε ότι μάλλον θα είναι περισσότερος ο εγχώριος τουρισμός, κάτι που για την Άνδρο ήταν καθεστώς». Ήσυχο, με οικογενειακό προφίλ, «πλούσια φύση, δροσιές», το νησί μπορεί να εξυπηρετήσει περιπατητές ακόμα και το καλοκαίρι, αφού υπάρχουν μονοπάτια σκιερά ή κοντά σε νερά. Με πρόχειρους υπολογισμούς η Όλγα Καραγιάννη εκτιμά ότι από τα συνολικά 180 χλμ. πάνω από το 1/3 είναι κατάλληλο για καλοκαιρινές εξορμήσεις. «Θα έλεγα γύρω στα 60-70 χλμ., ίσως και παραπάνω».

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Andros Routes ασχολείται με την καθιερωμένη συντήρηση των μονοπατιών. Με ένα νέο περιβαλλοντικό εγχείρημα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αύξηση κομποστοποίησης-ανακύκλωσης και την προώθηση κατανάλωσης (ελεγμένου) ντόπιου νερού, προκειμένου ο κόσμος να σταματήσει να αγοράζει πλαστικά μπουκαλάκια μιας χρήσης. Και παράλληλα απαντά σε συγκρατημένα αισιόδοξα αιτήματα από το εξωτερικό: «Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και ρωτάει από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Ένα ολλανδικό γραφείο μάς ζήτησε να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο ταξίδι (σ.σ. για την επόμενη χρονιά) που να συνδυάζει πεζοπορία και επισκέψεις σε θρησκευτικά μνημεία. Η τουριστική αγορά είναι alert. Και νομίζω ότι περιμένει να δει καλά νέα για να πάρει μπρος».

Info: Αν έχετε απορίες σχετικά με τα μονοπάτια ή θέλετε βοήθεια για το πώς να οργανώσετε την εκδρομή σας, επικοινωνήστε στο τηλ. 6977-334334 και στο [email protected]. Στο androsroutes.gr θα βρείτε πληροφορίες για τις διαδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή