Ανοδικά κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου ήταν η χθεσινή για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, χάρις στις ενδείξεις ότι ο κλάδος της μεταποίησης και στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σχετικά βελτιώσει την επίδοσή του.

Οι επενδυτές δεν έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου, ούτε και στις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ λόγω ρατσιστικής βίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,10%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 9 Μαρτίου, και παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα ήταν υποτονική λόγω αργιών των χρηματιστηρίων στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Ευνοϊκά λειτούργησε και η προσδοκία ότι η ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη θα προωθήσει επιπλέον μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην αμερικανική αγορά αργά χθες πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο 0,26% και 0,39%, αντίστοιχα. Νωρίτερα είχαν παρουσιάσει κάμψη, διότι είχε γίνει γνωστό πως το Πεκίνο απαγόρευσε σε εταιρείες αγροτικών προϊόντων να αγοράζουν προμήθειες από τις ΗΠΑ.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,1128 δολ., ενώ στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αργού Νέας Υόρκης είχε σημειώσει πτώση 2,3% στα 34,67 δολ. το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο ειδικότερα, oι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν εκείνοι που κινήθηκαν ανοδικά και επηρέασαν και τους λοιπούς.

Ο κλαδικός δείκτης του τουρισμού ενισχύθηκε 3%, ενώ των τραπεζών, των πρώτων υλών και της ενέργειας σημείωσαν άνοδο από 2% έως και 2,6% χθες.

Αν και η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών εργοστασίων δεν έπαυσε να μειώνεται τον Μάιο σε όλη την Ευρώπη, οι διευθυντές προμηθειών εξέφρασαν την άποψη ότι το ναδίρ του Απριλίου δεν θα επαναληφθεί. Και αυτό οφείλεται στο ότι σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί, αν και η όποια βελτίωση είναι κυρίως τεχνικής φύσεως. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών Ευρωζώνης ανήλθε στις 39,4 μονάδες από τις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Τέλος, στο Λονδίνο o FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,48%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,43%, στο Μιλάνο με 1,79% ο FTSE MIB και με 1,76% ο IBEΧ στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή