Από το 1891 στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης

Από το 1891 στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου», με πορεία στην εκπαιδευτική ζωή της χώρας μας από το 1891, είναι ένα σύγχρονο σχολείο, με διεθνή προσανατολισμό. Εξοπλισμένο με τη μακρόχρονη παράδοση και εμπειρία του, ανοίγει νέους δρόμους για τους μαθητές του, με περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές.

Στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, η σημασία των οποίων έγινε πασιφανής με την κρίση του κορωνοϊού, η χρήση διαδραστικών συστημάτων και η δημιουργία της πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης eschool ξεκίνησαν από το 2009 και πλέον όλα τα μαθήματα, από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι και την Γ΄ Λυκείου αξιοποιούν ψηφιακά μέσα και υποδομές, όπως interactive multi-touch screens, i-pads, εικονικές περιηγήσεις, interactive quizzes, online εργασίες, προσομοιώσεις πειραμάτων κ.ά. Παράλληλα, πρόσθετα ψηφιακά εργαλεία και δράσεις πλαισιώνουν δημιουργικά την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως το ψηφιακό μας λεύκωμα «Έργα και e-μέρες», στο οποίο οι μαθητές «εκθέτουν» τις δημιουργίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και το e-portfolio για τους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, σταθερός γνώμονας του Σχολείου μας είναι η ένταξη των νέων τεχνολογιών να μην αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά να ανταποκρίνεται στην ουσία και να αφομοιώνεται δημιουργικά από τους μαθητές μας.

Στα 130 χρόνια ιστορίας και προσφοράς της στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας μας, η Σχολή μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν φοβάται τις αλλαγές, αλλά αντιθέτως τις θεωρεί πάντα ως προκλήσεις και ευκαιρίες. Μια τέτοια πρόκληση αντιμετώπισε και τώρα, όταν εξαιτίας της πανδημίας ανεστάλη η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, απόφαση που ανέτρεψε όλα όσα η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας θεωρούσε ως δεδομένα. Η Σχολή, διαβλέποντας τις εξελίξεις, είχε εγκαίρως αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό και η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Από το 1891 στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης-1

Αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις υπάρχουσες υποδομές του Σχολείου και ταυτόχρονα επενδύσαμε σε νέες, που μας επέτρεψαν να μην κάνουμε «εκπτώσεις» στην ποιότητα της δουλειάς μας, αλλά να επωφεληθούμε τα μέγιστα από τη σύζευξη σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Στόχος μας ήταν η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με παιδαγωγικούς, όμως, όρους, παρέχοντας ψηφιακά μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικίας.

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι εντυπωσιακά:

  • Περισσότερα από 400 βιντεομαθήματα.
  • Περισσότερες από 520 ώρες live μαθήματα εβδομαδιαίως.
  • Πάνω από 40.000 εργασίες με προσωπικό feedback.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την επίτευξη των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών σκοπών της Σχολής μας, που –αν και οι εγκαταστάσεις ήταν κλειστές και οι σχολικές αίθουσες άδειες– δεν έπρεπε να μείνουν πίσω. Ειδικότερα:

  • Φροντίδα για τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
  • Υλοποίηση του υψηλού επιπέδου Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόζουμε.
  • Bilingual Programme.
  • CLIL Programme.
  • Διδασκαλία των Αγγλικών ως Additional Language, των Γαλλικών/Γερμανικών ως πρώτης ξένης γλώσσας και απόκτηση διπλωμάτων γλωσσομάθειας χωρίς εξωσχολική βοήθεια.
  • Προετοιμασία για την εισαγωγή των μαθητών μας σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια χωρίς την ανάγκη εξωσχολικής βοήθειας, μέσω του προγράμματος της Τριπλής Επιλογής.
  • Συμβουλευτική: Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Mentoring.

Από τις 11 Μαΐου ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους βάσει του σχεδίου που εκπόνησε το Υπουργείο Παιδείας. Το Σχολείο μας είναι πάλι έτοιμο· λειτουργεί το «προ-καραντίνας» ωρολόγιο πρόγραμμά του με ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων για τους μαθητές που βρίσκονται ακόμη στο σπίτι, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ασύγχρονη εκπαίδευση.

Από το 1891 αφομοιώνουμε τις αλλαγές,

προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις.

Γιατί για εμάς η εκπαίδευση δεν είναι βιτρίνα.

Είναι επένδυση στη μόρφωση, επένδυση στο μέλλον των παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή