Λιγότερο φονικός ο κορωνοϊός σήμερα

Λιγότερο φονικός ο κορωνοϊός σήμερα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι αποδυναμώνεται και γίνεται λιγότερο θανατηφόρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα του δρος Αλμπέρτο Ζαγκρίλο, επικεφαλής του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε, στο Μιλάνο. «Τα δείγματα που συλλέξαμε το τελευταίο δεκαήμερο έδειξαν ότι το ιικό φορτίο είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που συγκεντρώναμε πριν από έναν ή δύο μήνες», εξηγεί, τοποθέτηση με την οποία συμφωνεί και ο δρ Ματέο Μπασέτι, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, τονίζοντας ότι σήμερα η COVID-19 διαφέρει από εκείνη του πρόσφατου παρελθόντος.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πως ο νέος κορωνοϊός εισβάλλει στον οργανισμό από τη μύτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Cell, διερεύνησαν την ευκολία με την οποία ο ιός μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων της αναπνευστικής οδού.

Αυτά που μολύνονται πιο εύκολα βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα, ενώ τα κύτταρα που μολύνονται δυσκολότερα βρίσκονται βαθιά στους πνεύμονες.

Ειδική έγκριση έλαβε στη Ρωσία το αντιγριπικό σκεύασμα Avifavir ως θεραπεία της COVID-19. Οι πρώτες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τον χρόνο νοσηλείας. Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία πρόκειται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές πέντε νέων σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων το αντιπηκτικό ηπαρίνη, Bemcentinib, που χορηγείται για αιματολογικές διαταραχές.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Respiratory Physiology & Neurobiology επισημαίνει ότι πληθυσμοί που κατοικούν σε περιοχές ύψους μεγαλύτερου των 3.000 μ. (Βολιβία, Ισημερινός, Θιβέτ) έχουν σημαντικά λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 συγκριτικά με όσους ζουν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Εκτιμάται πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στην υποξία, ενώ και το ορεινό περιβάλλον (ξηρή ατμόσφαιρα, υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, χαμηλότερη βαρομετρική πίεση) περιορίζει την ικανότητα του ιού να παραμένει στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή