Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων ζητημάτων οικονομικής πολιτικής.

Στο εγχείρημά μας αυτό ακολουθούμε το πρότυπο του IGM Economic Experts Panel του πανεπιστημίου του Σικάγου και κάθε μήνα θέτουμε στα μέλη του Πάνελ ερωτήματα οικονομικής πολιτικής για τα οποία ζητούμε αφενός την απάντησή τους στον άξονα «Συμφωνώ απολύτως / Διαφωνώ απολύτως» και αφετέρου τον βαθμό βεβαιότητάς τους για την απάντησή τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ένα σύντομο επεξηγητικό σημείωμα για κάθε απάντηση.

Στο Πάνελ συμμετέχουν οικονομολόγοι βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων που περιλαμβάνουν τον αριθμό των δημοσιεύσεών τους στα κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά της οικονομικής επιστήμης, τον αριθμό ετεροαναφορών και την ευρύτερη επιδραστικότητα του έργου τους. Οι επιμέρους θέσεις και η τυχόν ιδεολογική τοποθέτηση των συμμετεχόντων δεν συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια επιλογής. Προς το παρόν συμμετέχουν 74 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι από 59 ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς που εδρεύουν στην Ελλάδα και σε 10 άλλες χώρες, με τον σχετικό κατάλογο συνεχώς να τροποποιείται και να συμπληρώνεται δυναμικά. Προφανώς, τα συνολικά ποσοστά των απαντήσεων εκφράζουν πρωτίστως την ομάδα των συμμετεχόντων στο Πάνελ. Αναδεικνύουν όμως παράλληλα τη συναίνεση μεταξύ της κοινότητας των οικονομολόγων εκεί όπου υπάρχει, αλλά και τη διάσταση απόψεων όπου κι αυτή εντοπίζεται. Ιδίως, μας ενδιαφέρει να φωτίσουμε πτυχές της πραγματικής λειτουργίας της οικονομίας για τις οποίες οι δημοφιλείς μεταξύ του γενικού κοινού των μη ειδικών απόψεις διαφέρουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες των οικονομολόγων.

Υπό αυτήν την έννοια, φιλοδοξούμε το Πάνελ να συμβάλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμό του δημοσίου διαλόγου στη χώρα μας με έγκυρα επιχειρήματα, αλλά και να προκαλέσει ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συζητήσεις, από τις οποίες όλοι μας μπορούμε να γίνουμε κατά τι σοφότεροι.

* Ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας είναι πρόεδρος του ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή