Σε τρεις φάσεις η αναδιάρθρωση λειτουργίας της «Ακτωρ»

Σε τρεις φάσεις η αναδιάρθρωση λειτουργίας της «Ακτωρ»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας της «Ακτωρ», και του κατασκευαστικού τομέα εν γένει, από τη διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ». Με δεδομένο ότι πλέον οδεύει προς ολοκλήρωση η διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρείας από ζημιογόνες δραστηριότητες και έργα, στόχος είναι κατ’ αρχάς το να μπορέσει η εταιρεία να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή να μη χρειάζεται διαρκώς ενέσεις ρευστότητας από τον όμιλο, και στη συνέχεια να κατορθώσει να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση στο πλαίσιο ενημέρωσης προς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, σε πρώτη φάση, στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της «Ακτωρ», κάτι που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και σε μείωση προσωπικού, ώστε να αντανακλά τον μειωμένο κύκλο εργασιών.

Ηδη, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Απριλίου, έχουν αποχωρήσει συνολικά 780 εργαζόμενοι, κυρίως λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια στόχος είναι να μειωθεί το κόστος πωλήσεων και παραγωγής έργων. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη συσταθεί ένα ενιαίο τμήμα προμηθειών, ώστε μέσω της κεντρικής διαχείρισης να μειωθεί το τελικό κόστος, κάτι που έχει μάλιστα αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Το τρίτο σκέλος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της «Ακτωρ» προβλέπει την εκμετάλλευση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων μέσω της πώλησής τους. Ενα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η πώληση της συμμετοχής της εταιρείας στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», αντί ποσού της τάξεως των επτά εκατ. ευρώ.

Με τις παραπάνω κινήσεις, η διοίκηση αποσκοπεί σε πρώτο στάδιο να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της «Ακτωρ», δηλαδή να πάψει να εμφανίζει ζημίες. Στη συνέχεια, και προκειμένου να επιστρέψει σταδιακά σε κέρδη, πιθανώς από το 2021 και μετά και βέβαια να μην απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση από τη μητρική «Ελλάκτωρ», ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης, παράλληλα ασφαλώς με τα παραπάνω μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Οπως μάλιστα τόνισε χθες ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της «Ελλάκτωρ», η «Ακτωρ» βρίσκεται σε διαδικασία διεκδίκησης πρόσθετων απαιτήσεων της τάξεως των 29 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δραστηριότητας στη Ρουμανία, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια εξυγίανσης.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου η «Ακτωρ» χρειάστηκε χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον όμιλο «Ελλάκτωρ». Εξ αυτών, περίπου 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν πληρωμές για ζημίες από τα φωτοβολταϊκά έργα της Αυστραλίας, ενώ έως το τέλος του έτους η «Ακτωρ» θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, ώστε να αφήσει πίσω της τον «εφιάλτη» των φωτοβολταϊκών, που στοίχισε πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε ζημίες. Το θετικό είναι ότι τον Απρίλιο η «Ακτωρ» κατόρθωσε να καλύψει η ίδια τις ανάγκες της, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί οικονομική ενίσχυση από τη μητρική.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου «Ελλάκτωρ» μειώθηκε κατά 13% σε 225 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση άγγιξε το 37%. Κύριος λόγος ήταν η πτώση των εσόδων από τις κατασκευές, όπου καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 52%, σε 126 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή