Μολυσμένο το 75% των ψαριών στον Νείλο

Μολυσμένο το 75% των ψαριών στον Νείλο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει η ρύπανση από πλαστικά στον ποταμό Νείλο. Ερευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου SkyNews έδειξε ότι 75% των ψαριών του ποταμού ήταν μολυσμένα με μικροπλαστικά. Η έρευνα, που είναι η μοναδική του είδους της, εκπονήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, καθώς, αν γινόταν γνωστή, οι ερευνητές θα τιμωρούνταν αυστηρά και πιθανώς να κατέληγαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές απαγορεύουν ρητά και φυλακίζουν όποιον μιλάει για τα προβλήματα του Νείλου ή αμφισβητεί την καθαρότητά του.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξουν στα ύψη την ανησυχία όσων φοβούνται ότι τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Επίσης, υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη εκπόνησης περαιτέρω ερευνών για την επίδραση των μικροπλαστικών στα ποταμίσια ψάρια και τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωσή τους για τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από τα ψάρια του Νείλου.

Οι ερευνητές του SkyNews και ο ειδικός επιστήμονας δρ Φαράν Χαν ταξιδέψαν επί περισσότερο από δύο μήνες κατά μήκος του Νείλου, συγκεντρώνοντας όχι μόνο οπτικές αποδείξεις της κατάστασης, αλλά και μαρτυρίες ειδικών, αγροτών, πολιτικών, ψαράδων και κτηνιάτρων από τις χώρες που διατρέχει το ποτάμι ή που εξαρτώνται από αυτό. Ετσι διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ρύπανσης σε όλο το μήκος του Νείλου, από τη λίμνη Βικτόρια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα όπου εκβάλλει, είναι πολύ υψηλά. 

Η ομάδα του δόκτορος Χαν συγκέντρωσε δείγματα από τα πιο διαδεδομένα ψάρια του Νείλου: την τιλάπια τη νειλοτική και το γατόψαρο, από το νησί Νταχάμπ στο κέντρο του Καΐρου.

Οπως διαπιστώθηκε, κάποια από τα κομμάτια του πλαστικού στα έντερα των ψαριών ήταν τόσο μεγάλα ώστε ήταν ορατά και διά γυμνού οφθαλμού, γεγονός που οδηγεί τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η μόλυνσή τους από αόρατα μικροπλαστικά θα είναι ακόμα υψηλότερη.

Ο δρ Χαν, εξάλλου, επισημαίνει ότι η μεγάλη συγκέντρωση πλαστικών στα ψάρια και το μεγάλο ποσοστό τους που επηρεάζεται από την πλαστική ρύπανση θα έχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τον μέλλον της θαλάσσιας ζωή στον ποταμό. «Οι πλαστικές ίνες, επισημαίνει, σίγουρα επηρεάζουν τον τρόπο που το ψάρι βρίσκει το φαγητό του και τη διαδικασία της πέψης. Αυτά, με τη σειρά τους, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και κατά συνέπεια τους πληθυσμούς των ψαριών», τονίζει και προσθέτει: «Τα μικροπλαστικά, άλλωστε, ‘“μαγνητίζουν’” τοξικές ουσίες, όπως συστατικά από λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, που προσκολλώνται πάνω τους, καθιστώντας τα διπλά επικίνδυνα. Ολοι αυτοί οι ρύποι καταλήγουν στα έντερα του ψαριού, επηρεάζοντας, όχι μόνο το ίδιο, αλλά μολύνοντας και την ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα».

Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον Νείλο, τον μακρύτερο ποταμό της Γης, που διατρέχει 11 διαφορετικά κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή