Κέρδη στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κέρδη στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα προσδοκώμενα μέτρα στήριξης και δεν αποθαρρύνθηκαν από τις ταραχές στις ΗΠΑ ή την κλιμακούμενη ένταση στις οικονομικές σχέσεις της υπερδύναμης με την Κίνα. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε αφενός λόγω της προετοιμασίας της γερμανικής κυβέρνησης για νέο πακέτο στήριξης και αφετέρου ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, από την οποία αναμένονται νέα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στα υψηλά επίπεδα των πρώτων ημερών του Μαρτίου επανήλθε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, σημειώνοντας άνοδο 1,57%. Τα κέρδη του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών, στο 3,75%. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν αλματώδη άνοδο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι το υπό διαπραγμάτευση γερμανικό πακέτο θα ενισχύσει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων. Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης έφθασαν σε αδιέξοδο χθες και αποφασίστηκε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο θα διασαφηνιστούν σε σημερινή συνεδρίαση. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Volkswagen ενισχύθηκε κατά 5,74% και της Daimler κατά 7,73%. Επίσης, η μετοχή της Lufthansa σημείωσε άνοδο 3,4%, καθώς το εποπτικό συμβούλιο της αεροπορικής ενέκρινε τη λήψη πακέτου ενίσχυσης ύψους 9 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Μπορεί μεν το κλίμα να είναι αισιόδοξο αυτή τη στιγμή, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη και απρόβλεπτη, επισήμανε στο Reuters o Ρότζερ Τζόουνς, υψηλόβαθμο στέλεχος στη London & Capital.

Θετικό κλίμα επικρατούσε και στις αμερικανικές αγορές, όπου οι δείκτες S&P και Dow Jones ανήλθαν μέσα στη μέρα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Μολονότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα σε ύφεση και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας έδωσε ώθηση στις αγορές. Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα. «Οποιοσδήποτε αξιολογεί τις ειδήσεις που βλέπει στην τηλεόραση κάθε βράδυ αναγνωρίζει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, παρ’ όλα αυτά το χρηματιστήριο επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα, που δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπράιαν Λέβιτ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Invesco. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών, ο Dow Jones κέρδιζε 0,66% και ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή