Αντισηπτικά διά χειρός Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντισηπτικά διά χειρός Πανεπιστημίου Αθηνών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερεπάρκεια αντισηπτικών διαθέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Και αυτό όχι επειδή προχώρησε εγκαίρως σε μαζική αγορά από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά διότι εγκαίρως φρόντισε να παραγάγει τα δικά του αντισηπτικά για τους φοιτητές και το προσωπικό, ενώ τα δωρίζει και στο υπουργείο Παιδείας και τους φορείς του. Κατά τις εξετάσεις του θερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα αντισηπτικά και τα καθαριστικά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν παραχθεί από το ίδιο το ίδρυμα. Μάλιστα, και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων (ΚΕΕ), η οποία θα αποφασίζει τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα χρησιμοποιούν αντισηπτικά του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο πρόεδρος της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, κ. Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι υπάρχει συνταγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παρασκευή αντισηπτικών με βάση είτε την αιθυλική αλκοόλη είτε την ισοπροπανόλη. Το Τμήμα Χημείας προτίμησε την ισοπροπανόλη, η οποία είναι πιο οικονομική και άμεσα διαθέσιμη από τη χημική βιομηχανία. Ετσι, αγοράστηκε σε βαρέλια των 200 λίτρων και το Τμήμα Χημείας παρασκεύασε αντισηπτικά σε συσκευασίες των 250 και 500 ml. Μάλιστα, αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές έως τώρα από την έναρξη των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας, και παρασκευάστηκαν συνολικά 3.000 φιάλες αντισηπτικού που μοιράστηκαν σε αίθουσες και γραφεία του πανεπιστημίου και στη φοιτητική εστία του ιδρύματος.

Αντισηπτικά διά χειρός Πανεπιστημίου Αθηνών-1

Ο καθηγητής στο Τμήμα Χημείας Νίκος Θωμαΐδης (αριστερά) με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη κατά την παράδοση των αντισηπτικών στο υπουργείο, τηρώντας τις αποστάσεις.

Παράλληλα, το ΕΚΠΑ προμηθεύτηκε περισσότερα από 1.000 αντισηπτικά τζελ με δοσολογικές βάσεις για όλες τις δομές του. Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του ιδρύματος, σήμερα το ΕΚΠΑ έχει περίπου 2.200 διδάσκοντες, 1.100 διοικητικούς υπαλλήλους, 65.000 ενεργούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και περίπου 2.500 συμβασιούχους συνεργάτες. Επίσης, το ΕΚΠΑ δώρισε στο υπουργείο Παιδείας 1.800 συσκευασίες αντισηπτικού, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στα γραφεία καθώς και κατά την πολύωρη, καθημερινά, εργασία των μελών της ΚΕΕ, που κλεισμένα σε ειδικό χώρο θα συζητούν για την επιλογή των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, το ίδρυμα, μέσω της εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας του, προμηθεύτηκε πυκνή χλωρίνη και η Σχολή Θετικών Επιστημών με αυτήν παρασκευάζει καθαριστικά για απολύμανση των χώρων του (αμφιθέατρα, έδρανα, καθίσματα κ.λπ.) ενόψει των εξετάσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων προβλέπεται να γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, διά ζώσης. Επιπλέον, έχει γίνει προμήθεια –μέσω διαγωνισμού– πάνω από 250.000 χειρουργικών μασκών για όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και 3.000 ειδικών μασκών για την οδοντιατρική σχολή. Τέλος, το ΕΚΠΑ διαθέτει περίπου 5.000 βαμβακερές μάσκες διπλής στρώσης, οι οποίες είναι διαθέσιμες για το προσωπικό, ενώ διατίθενται με 2,5 ευρώ η καθεμία, οικονομικότερα σε σύγκριση με τις τιμές του εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή