Στην περιοχή της Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες – Εκατοντάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην περιοχή της Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες – Εκατοντάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Στην περιοχή της Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες – Εκατοντάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας-1

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον Φλόιντ σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα.

«Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Στο Λος Αντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς, καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσιγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα).

Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας, «ήταν η ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη την περασμένη νύχτα», ανέφερε ικανοποιημένος ο Τραμπ μέσω Twitter, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος «του νόμου και της τάξης».

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, επίκεντρο του ξεσπάσματος της οργής. «Θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη για αυτόν επειδή ήταν καλός», είπε η Ρόξι Ουάσινγκτον, η μητέρα της εξάχρονης κόρης του Τζορτζ Φλόιντ.

Δακρυσμένη, η Ουάσιγκτον τόνισε πως «η Τζιάνα δεν έχει πια πατέρα» και ο σύντροφός της «δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά».

Την τελευταία εβδομάδα, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν καταγραφεί σε πάνω από εκατό αμερικανικές πόλεις, ενώ έχουν αναφερθεί χιλιάδες συλλήψεις και θάνατοι.

Στην περιοχή της Ουάσιγκτον 1.600 στρατιώτες – Εκατοντάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας-2

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες βράδυ σε έναν πρώην αστυνομικό που σκοτώθηκε σε χώρο όπου έγινε λεηλασία στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί για αυτό.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι ένα εργαλείο για να εμποδιστεί ο κόσμος να διαδηλώσει, ώστε να σταματήσει αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα», έκρινε η 29χρονη Ταζιάνα Γκόρντον, Αφροαμερικανίδα νοσοκόμα.

Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αναπτύσσονταν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και «στις λεηλασίες».

Απαίτησε οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να αναπτύξουν δυνάμεις ικανές να ανακτήσουν «την κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» της χώρας, και απείλησε να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «λύσει το πρόβλημα αντ’ αυτών», εάν δεν εισακουστεί.

Ενώ μίλαγε, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε έφοδο, τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει κατόπιν να πάει με τα πόδια σε μια εμβληματική εκκλησία που είχε υποστεί μικρής έκτασης φθορές την προηγουμένη και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Τη χειρονομία καταδίκασαν πνευματικοί ηγέτες των προτεσταντών και των καθολικών, βλέποντας μια «ηθικά αποκρουστική» επικοινωνιακή κίνηση.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, παίρνει ολοένα περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο Τραμπ ότι «μεταμόρφωσε τη χώρα σε πεδίο μάχης», ότι ανακινεί παλιά μίση και ανακινεί νέους φόβους.

Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια, υποσχέθηκε να «επουλώσει τις πληγές» που έχουν ανοίξει οι φυλετικές εντάσεις εδώ και «πολύ καιρό».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «καιρός» η Αμερική «να εξετάσει τις τραγικές αποτυχίες» της στο ζήτημα του ρατσισμού.

Αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν ενώ στις ΗΠΑ οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες είχαν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός ως τώρα όσον αφορά τα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή