Με τον στρατό και τη Βίβλο ο Τραμπ

Με τον στρατό και τη Βίβλο ο Τραμπ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πολεμικής φρασεολογίας διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και μια σκηνοθετημένη επίσκεψη σε εκκλησία που υπέστη ζημιές από πυρκαγιά στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, ύστερα από απουσία δύο εικοσιτετραώρων. Απειλώντας ότι θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους αμερικανικών πόλεων, κάνοντας χρήση νόμου για την καταστολή εξεγέρσεων που χρονολογείται στο 1807, αυτοχαρακτηρίστηκε «πρόεδρος του νόμου και της τάξης», καθιστώντας σαφές το στίγμα της εκστρατείας για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ενώ συνεχίζονταν για έβδομη κατά σειρά ημέρα σε σειρά πόλεων οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, τις οποίες πυροδότησε ο τραγικός θάνατος του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν ότι ο Τραμπ επρόκειτο να προβεί σε διάγγελμα, στον κήπο του Λευκού Οίκου, στις 6.30 μ.μ., μισή ώρα προτού τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Λίγα λεπτά προτού εμφανιστεί ο Τραμπ, δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν βίαια εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που είχαν μαζευτεί στο πάρκο Λαφαγέτ, απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Την εκκαθαριστική επιχείρηση διηύθυνε προσωπικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο. Το τι εξυπηρετούσε η διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους θα γινόταν σαφές λίγα λεπτά αργότερα.

Ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα πλανιόταν ακόμη στην ατμόσφαιρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στον κήπο του Λευκού Οίκου για μια επίδειξη δύναμης. «Είμαι ο δικός σας πρόεδρος, του νόμου και της τάξης, και είμαι σύμμαχος όλων των ειρηνικών διαδηλωτών», διακήρυξε ο Τραμπ. Αμέσως μετά, κατηγόρησε την πλειονότητα των κυβερνητών πολιτειών ότι «είναι πολύ μαλακοί» στην αντιμετώπιση των ταραξιών και προειδοποίησε ότι, αν δεν πράξουν το καθήκον τους, θα κατεβάσει ο ίδιος τον στρατό στις πόλεις, «ώστε να λύσει, για λογαριασμό σας, το πρόβλημα πολύ γρήγορα».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ βγήκε από την πύλη του Λευκού Οίκου, διέσχισε το «απελευθερωμένο» από τους διαδηλωτές πάρκο Λαφαγέτ και κατευθύνθηκε, μαζί με τον υπουργό Μπαρ και την κόρη του Ιβάνκα, στον ναό του Αγίου Ιωάννη, χώρο προσευχής όλων των Αμερικανών προέδρων. Εκεί πόζαρε απέναντι στους φωτογραφικούς φακούς κρατώντας τη Βίβλο. Στις σύντομες δηλώσεις του («είμαστε μια σπουδαία χώρα, η πιο σπουδαία χώρα στον κόσμο») δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στην εκκλησία και να προσευχηθεί. Το επικοινωνιακό του στρατήγημα καυτηριάστηκε από την επίσκοπο Μάριαν Μπούντε, στην επισκοπή της οποίας ανήκει ο συγκεκριμένος ναός. «Πήρε τα ιερά σύμβολα της παράδοσής μας μπροστά από έναν οίκο προσευχής, προσδοκώντας πολιτικό όφελος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυρά βίαιων διαδηλωτών – οι τέσσερις στο Σεντ Λιούις και ο πέμπτος στο Λας Βέγκας. Λεηλασίες καταστημάτων και καταστροφές έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, στο Χόλιγουντ και σε άλλα σημεία της χώρας. Στο μεταξύ, υπάλληλοι του Facebook, συμπεριλαμβανομένων διευθυντικών στελεχών, έκαναν χθες στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να μην ακολουθήσει το Twitter και να αφήσει ασχολίαστες αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ που περιέχουν αναληθή ή εμπρηστικά σχόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή