Ισχυρές οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση

Ισχυρές οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης εμφανίστηκαν στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας», επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημοσίευση των στοιχείων του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου, την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν των πρόδρομων δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης που κατέγραψαν σημαντική πτώση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στο 67,1% τον Απρίλιο, που είναι  η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 3,6 ετών, από 71,2% τον Μάρτιο. Η εν λόγω μεταβολή ισοδυναμεί με μηνιαία πτώση -5,8% ή -6,2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 12 μηνών.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών, δηλαδή των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία, κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 60,9% από 68,3% τον Μάρτιο 2020, σημειώνοντας πτώση -10,8% σε μηνιαία βάση.

Εξηγώντας τι σηματοδοτεί αυτή η πτώση, η Eurobank σημειώνει ότι παρόμοιες απότομες μειώσεις του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία καταγράφηκαν το 1ο τρίμηνο 2009, το 1ο τρίμηνο 2012 και το 3ο τρίμηνο 2015. Πώς αποτυπώθηκε αυτό στο ΑΕΠ; Το 1ο τρίμηνο 2009 η ύφεση επιταχύνθηκε στο -4,7% σε τριμηνιαία βάση από -1,4% το 4ο τρίμηνο 2018 και το 3ο τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκε στο -2,0% από οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μείωση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού, συμπληρώνει το δελτίο, συνοδεύθηκε στο παρελθόν από μείωση της χρήσης εργασίας, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν η παραγωγή και το ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή