Καθαρά κέρδη 55,7 εκατ. ευρώ σημείωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2019

Καθαρά κέρδη 55,7 εκατ. ευρώ σημείωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2019

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης στροφής σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και οι παραχωρήσεις αποδεικνύει η ισχυρή κερδοφορία που σημείωσε κατά τη διάρκεια του 2019 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τη στιγμή που ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 17,5% σε 1,156 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης του τζίρου του κατασκευαστικού τομέα κατά 269 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 55% σε 55,7 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τα δικαιώματα μειοψηφίας, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 23,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 422%, χάρις και στη θετική επιρροή των αποτιμήσεων δευτερογενών παραγώγων.

Βασικός λόγος της σημαντικής αυτής επίδοσης, παρά τη σημαντική κάμψη των εσόδων από τις κατασκευές, είναι το γεγονός ότι οι πιο επικερδείς τομείς του ομίλου υπερκάλυψαν τις απώλειες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη και συνεπώς και την καθαρή κερδοφορία. Ενδεικτικό του πόσο σημαντική είναι η έμφαση σε κλάδους με υψηλό λειτουργικό περιθώριο κέρδους, είναι το γεγονός ότι κατά τη χρήση του 2019, ο κατασκευαστικός τομέας του ομίλου συνεισέφερε μόλις το 4% των λειτουργικών κερδών. Επί συνόλου 285 εκατ. ευρώ, η συμβολή του τομέα της κατασκευής ήταν μόλις 11 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέφερε ότι «τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων όπου πρωταγωνιστούμε μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες».

Οπως μάλιστα πρόσθεσε, «έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουμε, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ».

Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι 197 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ αυξήθηκε η λειτουργική κερδοφορία και διαμορφώθηκε στα 103,6 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, το περιθώριο λειτουργικών κερδών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο πέρυσι, αγγίζοντας το 55,6%. Το 2019, ο όμιλος υπέγραψε μια ακόμα σημαντική σύμβαση για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, χάρις στην οποία προσέθεσε και 480 εκατ. ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα της κατασκευής.

Το συνολικό ανεκτέλεστο ανέρχεται πλέον σε 1,7 δισ. ευρώ, σχετικά σταθερό έναντι του 2018, ωστόσο μόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος για μια σειρά από έργα που ανέλαβε ο όμιλος ήδη από το 2019, με αποτέλεσμα να μην έχει αποτυπωθεί ακόμα η σχετική δραστηριότητα και στον κύκλο εργασιών. Το 25% του σημερινού ανεκτέλεστου, ή περίπου 420 εκατ. ευρώ, αφορά συμβάσεις στο εξωτερικό, με σημαντικότερες προσθήκες το νέο αεροδρόμιο «Τέσλα» στο Βελιγράδι της Σερβίας και το καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό (110 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα, στον κλάδο των ΑΠΕ, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 13% σε 178,9 εκατ. ευρώ, έναντι 156,6 εκατ. ευρώ το 2018. Οι εν λόγω αυξήσεις στα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,437 δισ. ευρώ έναντι 1,327 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,03 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή